Tudi nemški literati proti Amazonu

Pridružili so se že več kot 900 avtorjem v ZDA, vključno s Stephenom Kingom in Johnom Grishamom.

Objavljeno
14. avgust 2014 17.25
BRITAIN/
V. U., Delo.si, STA
V. U., Delo.si, STA
Pisatelji v Nemčiji ostro kritizirajo prodajne metode ameriškega spletnega trgovca Amazon. Želijo se ubraniti pred njegovimi pritiski, zato so na generalnega direktorja Jeffa Bezosa naslovili protestno pismo, v katerem zahtevajo pravičen knjižni trg s poštenimi cenami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V protestnem pismu, ki so ga predložili poslovnemu časniku Handelsblatt in bo javno objavljeno prihodnji teden, Amazonu očitajo, da bojkotira avtorje posameznih založb, ki nasprotujejo višjim popustom.

Po pisanju časnika so med več kot 100 podpisniki pisma pisatelji, kot so Ingrid Noll, Nele Neuhaus in Fred Breinersdorfer. Amazon bi rad zlorabil avtorje in njihove knjige za več popustov, se glasi njihova kritika.

»Bralcem moramo pojasniti, da manipulacija s priporočilnimi seznami in zapoznelimi dobavami knjig, katerih izdajatelji se borijo proti Amazonu, vsakodnevno pripada Amazonu,« je za časnik dejala generalna sekretarka nemškega centra PEN Regula Venske.

Amazon se na pismo danes ni odzval. »Pisma nismo prejeli, njegove vsebine ne poznamo in ga ne moremo komentirati,« je za dpa dejal njihov tiskovni predstavnik.

Proti Amazonu je pred tem v odprtem pismu protestiralo že več kot 900 avtorjev v ZDA, vključno s Stephenom Kingom in Johnom Grishamom, zaradi več mesecev trajajočega spora z založbo Hachette. Avtorji so kritizirali, da je Amazon upočasnil dobavo del omenjene založbe ter da ni prevzel nobenega prednaročila.

Internetni trgovec si prizadeva vsiliti nižje cene za digitalne knjige. Literatura mora biti cenejša, ker tekmuje s številnimi drugimi mediji, so prepričani v Amazonu.