Umrl je Janez Zadnikar

V nedeljo je umrl nekdanji novinar Dela in urednik Književnih listov.

Objavljeno
29. marec 2016 14.37
V. P. S.
V. P. S.

Umrl je nekdanji Delov novinar in urednik Janez Zadnikar. Kot piše v knjigi Osebnosti: Veliki Slovenski biografski leksikon, je bil Zadnikar rojen leta 1931 v Ljubljani, študiral je slavistiko na ljubljanski filozofski fakulteti.

Med letoma 1962 in 1997 je delal pri Delu. Bil je prvi urednik revije Jana, tu je delal dve leti. V uredništvu časopisa Dela je bil najprej lektor in korektor ter prevajalec Tanjugovih vesti, nato je delal kot novinar, urednik v kulturni redakciji in med letoma 1987 in 1997 je bil urednik Književnih listov.

Spremljal je vsa področja kulture. Kot kritik je spremljal Šentjakobsko gledališče, po vsej Jugoslaviji je spremljal različne festivale, v Teleksu pa je v rubriki Naši sodobniki objavil okoli 150 intervjujev z najpomembnejšimi slovenskimi kulturniki. Bil je tudi redni sodelavec Sobotne priloge. Rad je pisal portrete, kozerije, glose in komentirane reportaže. Bil je soavtor ali sourednik nekaj knjižnih izdaj (recimo Titova poslednja bitka, 1981). Nadvse rad je pel pri Oktetu Gallus. Bil je dobitnik Tomšičeve nagrade.