Umrl je nevrolog in pisatelj Oliver Sacks

Slavni britanski nevrolog in avtor številnih uspešnic, ki je bralcem približal halucinacije in glasbo, je izgubil bitko z rakom.

Objavljeno
30. avgust 2015 15.41
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Oliver Sacks je po večmesečnem boju z rakom preminil v 83. letu starosti, je New York Timesu sporočila Sacksova asistentka Kate Edgar. Eden najbolj znanih nevrologov na svetu in avtor izjem­nih knjižnih uspešnic, je pisal o tem, kako svet vidijo tisti, ki imajo poškodovane možgane. Po njegovi prvi knjigi Prebujanja so posneli z oskarjem nagrajeni film, v katerem sta igrala Robin Williams in Robert De Niro. Film govori o pacientih, ki so več desetletij živeli v bolnišnici kot rastline, niso se mogli premikati niti govoriti, dokler ni prišel Sacks in jim dal eksperimentalnega zdravila, ki jih je obudilo iz kome in jih pognalo v življenje. Žal je prebujenje trajalo le nekaj časa. Med njegove uspešnice sodi tudi v slovenski jezik prevedena knjiga Mož, ki je imel ženo za klobuk in knjiga o tem, kako glasba vpliva na možgane: Musicophilia: tales of music and the brain.

Kmalu potem, ko je februarja letos napisal avtobiografijo On the Move, je izvedel, da ima raka in da bo živel le še nekaj mesecev. O svojem bližajočem se koncu je v ganljivem zapisu februarja med drugim povedal: »Tako vesel sem, da sem živel kot razmišljujoča žival na tem čudovitem planetu, kar je bil izjemen privilegij in velika avantura.«

O njegovem soočanju s smrtjo in njegovi zanimivi življenjski zgodbi smo nedavno pisali tudi v Sobotni prilogi.