Umrl je sloviti ameriški pisatelj Paul Auster

Njegove knjige so prevedene v več kot 40 jezikov, priljubljene pa so tako med bralci kot kritiki.
Fotografija: Prvič je nase opozoril leta 1982 z avtobiografskim romanom Izum samote. FOTO: Jeff Pachoud/Afp
Odpri galerijo
Prvič je nase opozoril leta 1982 z avtobiografskim romanom Izum samote. FOTO: Jeff Pachoud/Afp

V domačem Brooklynu je v torek pri 77 letih v krogu družine umrl eden najvplivnejših sodobnih pisateljev Paul Auster. Avtor Newyorške trilogije je izgubil bitko s pljučnim rakom. Njegove knjige so prevedene v več kot 40 jezikov, priljubljene pa so tako med bralci kot kritiki.

Auster je umrl v torek zvečer na svojem domu v Brooklynu, ob njem pa sta bila med drugim žena Siri Hustvedt in hčerka Sophie Auster, je sporočila njegova prijateljica, pisateljica Jacki Lyden.

Da ima raka, je Hustved razkrila že marca lani. Avgusta je nato na družbenem omrežju Instagram zapisala, da med svojim skupnim potovanjem nista prišla do znaka, ki označuje, da sta zapustila deželo raka.

Auster je zaslovel z noirovskimi, eksistencialističnimi romani o osamljenih pisateljih in outsiderjih, ki so bili zlasti v Evropi velika uspešnica. Kultni status je dobil v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja z Newyorško trilogijo in s filmom Dim o izgubljenih posameznikih, ki obiskujejo brooklynsko trgovino s tobakom. V filmu je glavno vlogo igral Harvey Keitel, scenarij zanj pa je Auster napisal z Waynom Wangom, ki je film tudi režiral. Z istim režiserjem je nato sodeloval še pri filmu Moder v obraz.

Njegovih več kot 30 knjig, med katerimi sta tudi Orakeljska noč in Leviatan, je mogoče najti tako na letališčih kot na univerzitetnih seznamih. Lyden pa ga je označila za pisatelja, ki opisuje vse vidike izgube, osamljenosti ter radosti in tegobe življenja in ki nikoli ni izgubil stika s človeškim trpljenjem in povezanostjo.

Paul Auster leta 2006 v Španiji. FOTO: Vincent West/Reuters
Paul Auster leta 2006 v Španiji. FOTO: Vincent West/Reuters

Auster se je rodil leta 1947 in odraščal v Newarku v New Jerseyju kot sin judovskih priseljencev iz Poljske. Preselil se je v New York, kjer je na Univerzi Columbia študiral francosko, italijansko in britansko književnost. Po diplomi je štiri leta preživel v Franciji, kjer se je preživljal s prevajanjem francoske poezije in se hkrati izpopolnjeval kot pisatelj.

Po vrnitvi v ZDA leta 1975 je opravljal več služb, nato pa je po očetovi smrti leta 1979 prejel dediščino, ki mu je omogočila, da se je lahko v celoti posvetil pisanju.

Prvič je nase opozoril leta 1982 z avtobiografskim romanom Izum samote, velik preboj pa je doživel s filozofsko detektivko Newyorška trilogija, ki jo sestavljajo knjige Stekleno mesto, Duhovi in Zaklenjena soba. Leta 2017 je prelomil s svojim jedrnatim slogom in napisal še 866 strani dolgo knjigo 4 3 2 1, ki opisuje ameriško družbo skozi življenje slehernika Archieja Fergusona.

Komentarji: