Zmagovalka Urške 2015 je ... Urška

Zmagovalka 14. izdaje festivala mlade literature je Urška Kramberger. Prepričala je s »hitrim šviganjem semantične materije«.

Objavljeno
16. oktober 2015 12.54
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Znano je ime mlade literatinje, ki je na 14. izdaji Festivala mlade literature Urška najbolj prepričala organizatorje in zmagala v konkurenci 99 mladih literatov. To je Urška Kramberger iz Dobrne (letnik 1993), priznanje za zmago ji je na ravnokaršnji sklepni prireditvi v Kulturnem domu Slovenj Gradec podelil direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Igor Teršar.

Kaj prinaša nagrada? V letu 2016 ji bodo izdali knjižni prvenec – zbirko njenih pesmi –, junija pa se bo udeležila še literarnega gostovanja na mednarodnem festivalu Evropski pesniki v živo in javnih branj po Češki na povabilo Avtorskega združenja Stranou (Ob robu), ki že lep čas skrbi za promocijo, prevajanje in objavljanje slovenske in drugih literatur.

Drznost in igrivost

Selektorica letošnjega finala Urške Barbara Pogačnik o poeziji zmagovalke: »Poezija Urške Kramberger stavi na hitro šviganje semantične materije; v njenem pisanju je zaznati morda najbolj drzno in igrivo obvladovanje razdalj med pomenskimi polji in iznajdevanje redkih besed znotraj letošnje bere. S pretežno odsotnostjo punktuacije, z aliteracijami, nenavadnim sekanjem pomenskih polj vzpostavlja svoj pristop prolifičnih prostih asociacij, polje jezika zasede s široko artilerijo.

Mnoge asociacije so pomensko tako oddaljene, da spominjajo na »srečanje šivalnega stroja in dežnika na operacijski mizi«; pri vzdržanju tako široke pomenske mreže avtorica izkazuje suvereno nepodrejanje vsakdanji govorici. Ko smo soočeni s tem tipom sicer dokaj hermetične poezije, velja ohraniti zavest o tem, da so se omenjeni postopki uveljavili zaradi raziskovanja delovanja podzavesti, in zato dopuščajo, da pomeni niso usmerjeni v nikakršno sporočilo. /.../. Avtorica se zaveda lastne razvite zavesti o jeziku, ki presega identitetne vzorce, kar z nežno ironijo označi v verzih »Identiteta / se mora obregniti ob vse, / kot da bi jo vzgajale mačke.«

Pet finalistov

V finalni del festivala se je sicer uvrstilo pet finalistov: ob Krambergerjevi še Karmen Hribar, Aleš Jelenk, Jernej Kusterle in Karolina Zgaga, ki so se predstavili na današnjih literarnih matinejah, pesnik in mentor Zoran Pevec pa je v Mestni kavarni predstavil prvenec lanske zmagovalke Petre Žišt, pesniško zbirko z naslovom Batik Grafit.

Na festivalu so sicer izven konkurence za nagrado predstavili še dramsko besedilo Katje Gorečan in zmagovalca letošnjega natečaja za najboljšo protestno pesem Mentorjev feferon Vasja Kluna. Ta je žirijo prepričal s pesmijo Vojak, ki je zmagala med 71 pesmimi skupno 45 avtorjev.

Festival se bo povsem zaključil jutri, ko se bodo avtorji ob 9.30 v Knjižnici Ksaverja Meška udeležili literarne delavnice selektorice Barbare Pogačnik in glavnega urednika Mentorja Aljoše Harlamova, ki bo odprta za vse literarne ustvarjalce.