V ljubljanski Vodnikovi domačiji kmalu prvi projekti Divje misli

Med prvimi projekti inštituta bo stalna postavitev Knjižnice pod krošnjami.

Objavljeno
30. april 2015 17.41
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Vodnikovo domačijo bo od 1. maja upravljal Inštitut za neprofitno komunikacijo Divja misel, za kar ga je prek razpisa za pet let izbrala Mestna občina Ljubljana. Kot je za STA dejala vodja inštituta Tina Popovič, se bodo lotili več projektov, med prvimi bo stalna postavitev Knjižnice pod krošnjami, ena glavnih nalog bo skrb za Vodnikovo dediščino.

Po besedah Popovičeve bodo že čez praznike opravili nekaj najnujnejših del. Z arhitekti so si ogledali prostore in določili prioritete in vsebinsko razporeditev programov.

V pritličju bo tako kmalu zaživela prva stalna lokacija Knjižnice pod krošnjami, ki bo delovala v vsakem vremenu. V istem nadstropju bodo uredili še prostor, kjer bodo obiskovalcem ob skodelici brezplačnega napitka na voljo dnevni časopisi, revije in knjige.

Od 12. maja bodo ob torkih dopoldne pripravili srečanja s starejšimi bralci. Na vsakem dogodku bodo predstavili avtorja in izbrano delo, sledilo bo branje odlomkov iz knjige in pogovor. Na jesenskih srečanjih bodo starejšim predstavljali e-bralnike.

Ena prednostnih nalog bo skrb za Vodnikovo dediščino

V medetaži bo Društvo slovenskih pisateljev, ki je njihov programski partner, predstavljajo projekt Slovenska pisateljska pot, katerega del je tudi Vodnikova domačija, v prvem nadstropju pa bo kmalu zaživela soba za pisanje, namenjena vsem, ki pišejo – pisateljem, pesnikom, prevajalcem, novinarjem in drugim.

V domačiji trenutno deluje glasbena šola, ki bo po dogovoru svoje delo sklenila to šolsko leto, pozneje pa se bodo dogovorili v kolikšnem obsegu bo še delovala.

Ena od prednostnih nalog inštituta bo skrb za Vodnikovo dediščino. V sodelovanju s strokovnima partnerjema Mestnim muzejem Ljubljana, ki skrbi za Vodnikovo zbirko, in Inštitutom za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU že snujejo vsebine za prenovo stalne razstave, ki bi bila primerna tudi za otroke. Z Andrejem Rozmanom - Rozo pa so se dogovorili, da bodo v letu 2016 pripravil stalno hišno predstavo o Vodniku.

Za vizualni program oziroma Galerijo pri kamniti mizi bo odgovorna Petja Grafenauer. Program se bo osredotočal na ilustracijo ter na presečišča besed in podob. V letošnjem letu skupaj s partnerji načrtujejo razstavo ob 70-letnici Cicibana in razstavo domačih knjižnih tipografij, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje.

Tudi nominiranci za kresnika

V načrtu so tudi številni literarni dogodki, pogovori, predstavitve novih knjižnih izdaj, delavnice, manjši koncerti, skupaj z založniško hišo Delo načrtujejo predstavitev nominirancev za kresnika.

Ob koncu šolskega leta načrtujejo knjižni festival za otroke, jeseni pa bodo začeli z rednim programom za otroke, ki bo na sporedu vsako nedeljo dopoldan.

Prvi dogodek bodo pripravili 14. maja. V sklopu projekta Moje ulice - zbiranja spominov na življenje v Ljubljani bodo starejši ob projekciji fotografij pripovedovali o svojih spominih. Posvetili se bodo predvsem tematiki vode - kopanju v Ljubljanici, življenju ob reki, prvih kopalnicah, s čimer bodo pomagali pri zbiranju vsebin za razstavo na to temo v Mestnem muzeju.

Od leta 2012 do sredine aprila je na Vodnikovi domačiji deloval Center sonoričnih umetnosti pod umetniškim vodstvom Hanne Preuss.