Andrej Blatnik med uglednimi gosti PRO-ZA Balkan

Na prvo festivalsko izdajo so makadenski organizatorji povabili pet uglednih literatov iz balkanske regije.

Objavljeno
27. februar 2013 11.36
T. C., Delo.si, STA
T. C., Delo.si, STA
Skopje - V Skopju bodo marca pripravili prvi festival proze PRO-ZA Balkan, na katerega so povabili pet uglednih literatov. Med njimi je tudi slovenski pisatelj, prevajalec in urednik Andrej Blatnik.

Na literarnem festivalu, ki bo potekal med 4. in 6. marcem, se bodo poleg Blatnika predstavili še Miljenko Jergović s Hrvaške, Vladislav Bajac iz Srbije, Alek Popov iz Bolgarije in Andrej Nikolaidis iz Črne gore.

Po besedah umetniškega vodje festivala Aleksandra Prokopieva je bil glavni kriterij pri izbiri avtorjev njihova izvirnost. Na novinarski konferenci je poudaril, da so vsi avtorji izjemni misleci, Blatnika pa je opisal kot »najverjetneje trenutno najbolj slavnega slovenskega prozaista«.

Na festivalu bodo podelili tudi nagrado z imenom prozart, ki je namenjena vzpodbujanju balkanske literature. Letos jo bodo izročili srbskemu avtorju Vladislavu Bajacu, ki je tudi sicer prejemnik številnih nagrad, predvsem za roman Hamam Balkanija. Delo je prevedeno tudi v slovenščino.

Festival organizira makedonska založba Ikona z namenom promocije literature z območja Balkana ter ustanovitve skupne platforme, v okviru katere bi literati sodelovali.