Biblos, prva slovenska e-knjigarna

Prvi slovesnki portal namenjen trženju slovenskih elektronskih knjig in e-knjižnica Biblos-lib.

Objavljeno
21. marec 2013 15.11
Posodobljeno
21. marec 2013 17.00
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si

Kot kaže se približujemo dolgo pričakovani slovenski platformi za nakup in izposojo elektronskih knjig slovenskih založnikov in v slovenskem jeziku. Distribucijski portal Biblos, ki bo ponujal e-knjigarno in e-knjižnico, je včeraj pričel s pilotnim omogočanjem elektronske izposoje knjig Biblos-lib v desetih splošnih knjižnicah.

Člani Mestne knjižnice Ljubljana, Mariborske knjižnice, Mestne knjižnice Kranj, Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka, Knjižnice dr. Toneta Pretnarja Tržič, Knjižnice A.T. Linharta Radovljica, Občinske knjižnice Jesenice, Knjižnice Domžale, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Goriške knjižnice Franceta Bevka za izposojo e-knjig potrebujejo zgolj veljavno članstvo in geslo za dostop do Moje knjižnice, ki ga pridobijo v matični knjižnici.

Bralci bodo knjige prenesli na svoje mobilne naprave, za uporabnike, ki tovrstnih naprav ne premorejo, pa bodo knjižnice poskrbele z bralniki s tehnologijo e-ink, posebej prilagojenimi za delovanje v sistemu Biblos.

Vzpostavitev sistema je plod sodelovanja z Inštitutom informacijskih znanosti iz Maribora IZUM, lastnikom spletnega bibliografskega sistema Cobiss, tako da sta sedaj oba sistema sinhronizirana, kar za uporabnike prinaša enostavnejšo iskanje in izposojo e-knjig. E-knjige v e-knjigarni Biblos bodo zaščitene z Adobe DRM zaščito, tiste, katerih cena bo nižja od 5 evrov, pa z vodnim žigom.

Po uspešnem testnem obdobju, pri čemer velja omeniti, da je e-knjigarna kompleksnejši del projekta, bo celoten sistem Biblos v polni funkcionalnosti pričel delovati predvidoma v začetku poletja, v e-knjigarni in e-knjižnici pa bo na voljo okoli tisoč e-naslovov.

V čakanju na vzpostavitev slovenske platforme so nekateri založniki, Študentska založba, založba FDV, Mladinska knjiga, na spletni trg še poslali svoje e-knjige, ki so trenutno dostopne v globalni knjigarni Amazon in v Applovi­ trgovini iBookstore.

Koliko se jih bo odločilo, da se vključijo v sistem Biblos bomo še videli, je pa njihova želja, da slovenskemu uporabniku ponudijo širok in privlačen nabor vsebin. Ponujajo pa tudi zanimive pakete za samozaložnike, ki jim bo izdaja e-knjige zagotovo predstavljala bistveno nižji strošek kot pa tisk.