Janez Janša znova na okopih

Dopolnjeni ponatis Okopov: V poglavju 9.a dokazuje, da je načrt za afero Depala vas naredil plačanec iz tujine.

Objavljeno
17. marec 2014 13.41
Posodobljeno
17. marec 2014 14.00
Okopi
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Danes je bila predstavljena knjiga, ki zagotovo ne bo šla mimo brez glasnih reakcij, čeprav njen avtor napoveduje, da bo nekatere, predvsem vpletene v afero Depala vas, pustila tudi brez besed. Gre za Janeza Janšo in ponatis dopolnjene verzije njegove knjige iz leta 1994 z naslovom Okopi.

Janša je avtor več knjig, med drugim Premikov in Okopov. Bili sta veliki prodajni uspešnici, prodani v skupni nakladi okoli 90.000 izvodov. Kot je znano, sta knjigi sprožili veliko polemik, Spomenka Hribar je napisala celo knjižno repliko nanju z naslovom Svet kot zarota, je na novinarski konferenci v ljubljanskem Konzorciju dejal Janez Janša.

»Toda v resnici ne gre za teorijo zarote, temveč za čisto prakso,« je povedal. V poglavju 9.a Okopov številka dve so po Janševih besedah objavljeni dokumenti, ki nedvoumno dokazujejo, da je bila afera Depala vas politično montirana z namenom odstranitve tedanjega obrambnega ministra, se pravi njega. »Tedanja slovenska oblast je v tujini najela plačanca, da naredi načrt za odstranitev ministra lastne vlade. Še sam tega ne bi verjel, če ne bi videl dokumentov,« je dejal Janša.

Poglavje 9.a Okopov številka dve z naslovom Depala vas 20 let kasneje se po njegovih besedah začne povsem filmsko z uvedbo lika Radenka Radojčića, nekdanjega specialista za propagando jugoslovanske varnostne službe, Kosa. Na letališču ga je 18. avgusta 1993 pričakal Tone Peinkiher, tedaj šef obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu, in ga namestil v stanovanju ministrstva za obrambo na Rojčevi ulici.

Peinkiher je Radojčiću povedal, da se sestaja z Milanom Kučanom in novinarji Mladine ter mu naročil, naj sestavi načrt za odstranitev obrambnega ministra Janeza Janše, beremo v knjigi. V nadaljevanju je objavljeno Radojčićevo pričevanje, ki ga je dal hrvaškim oblastem in v katerem med drugim opisuje svoje delovanje v Sloveniji.

Obljubili so mu potni list, dali status begunca, v zameno pa so od njega zahtevali mojo kompromitacijo, je zatrdil Janša. Načrt konflikta, ki se je zgodil v Depali vasi, je torej delo najetega človeka, plačanca, trdi vodja slovenske opozicije, namen konflikta pa je bil prikazati, da vojska posega v civilno sfero in prekoračuje pooblastila, ter s tem najti razlog za odstavitev tedanjega obrambnega ministra.

Omenil je tudi 120 mikrofilmov iz arhiva jugoslovanske vojaške varnostne službe, ki jih je Radojčić izročil Peinkiherju in ki nikoli niso prišli do slovenske vlade ali arhiva.

Nadalje je v okoli 145 strani dolgem poglavju 9.a objavljen dokument ministrstva za notranje zadeve z naslovom Časovni in vsebinski pregled dogajanja, ki naj bi po Janši dokazoval, da je nad dogajanjem bedel Milan Kučan, dokumente o načrtu, po katerem naj bi Kučanu zveste policijske enote obračunale z njegovimi političnimi nasprotniki, načrt Mitje Klavore za državni udar itd.

Posledice afere Depala vas so hude, je na predstavitvi knjige zatrdil Janša, saj se je ravnotežje porušilo in voz naše države je krenil v napačno smer, danes pa to plačujemo s 27 milijardami dolga. Na žalost je pred 20 leti, ko je izdal prve Okope, stvari videl preveč optimistično, smo še slišali na predstavitvi knjige.