»Minister za prihodnost« 
posluša in odgovarja

Vroč debatni večer v DSP, kjer je Žiga Turk zavrnil očitke 
o varčevalnih ukrepih kot politični pretvezi.

pet, 25.05.2012, 21:00

Ko je slovenski Pen (komaj si je opomogel od srečanja na Bledu) včerajšnji debatni večer naslovil z Dialog ali podrejanje in nanj povabil ministra Turka, ni slepomišil. Toda tudi minister ni ovinkaril, ampak je prišel, nato pa bil dve uri in pol na voljo za poslušanje in odgovarjanje. Slišati je moral marsikaj, ni pa se pustil spraviti v položaj, ko bi moral biti bolj ali manj prikupno zmeden.

Pogovor je bil zamišljen kot soočenje ministra dr. Turka z vsaj tremi predstavniki področij, ki so izrazito nezadovoljna s sedanjo združitvijo resorjev in z ukrepi, ki jih izvaja vlada prek štiriperesnega ministrstva. Zato sta poleg Iva Svetine, ki je seveda zastopal pisatelje in kulturo, za mizo sedela še dr. Lučka Kajfež Bogataj, govorila je v imenu ministrstva za okolje, ki ga po novem ni, in dr. Janez Justin s Pedagoškega inštituta, ki mu, kot se sliši, tudi grozi utopitev v instituciji pod državnim nadzorom in s tem izguba znanstvene vloge.

Znana ekologinja je ministru med drugim očitala ukinitev agencije za vremenske spremembe, Justin pa je dejal, da se Turkovo ministrstvo boji slabih novic o znanju slovenskih otrok (govor je bil o padcu bralne pismenosti), postavilo se je v »defetistično držo«. Oba sta seveda po malem zastopala tudi univerzitetno sfero, ki ji pripadata, in omenjala »podcenjujoče izjave«, ki so prihajale z vladne strani. Minister je glede izginule agencije Kajfež Bogatajevi odgovoril, da je pomembnejše od tega, kdo se ukvarja s podnebnimi spremembami, to, da za kaj takega sploh obstaja politična volja. Justinu pa je na njegovo vprašanje, kako naj v takšnih destruktivnih okoliščinah postanemo družba znanja, odgovoril, da bomo »družba znanja tedaj, ko se bo znanje izplačalo, to bo takrat, ko bodo slovenska podjetja dosegala profit«.

Škodljiv družbeni razvoj

Seveda je razumljivo – navsezadnje je »veliko srečanje« potekalo pod penovsko in pisateljsko streho –, da je bila večina pripomb, kritik in vprašanj obarvanih pisateljsko. Debato je vodil Tone Peršak, uvodno vprašanje, povezano z naslovom in vabilom na pogovor, se je glasilo: Ali ni izbira področij, ki so največje žrtve varčevanja, takšna, da bo škoda s stališča družbenega razvoja največja? Peršak je poudaril ministrovo odgovornost in jo zelo visoko ocenil: »Vi ste minister za prihodnost Slovenije,« je dejal. Svetina je z ocenami, da gre pri varčevanju v kulturi v bistvu za zanemarljiv odstotek in je torej od varčevanja na tem področju več škode kot koristi – kar kaže na politični interes, ki nima zveze z varčevanjem –, da je kultura najbolj državotvorno področje, da se mora državna politika distancirati od kulture – zagotovo povzel bistvena stališča vseh prisotnih.

Minister, ki je uvodoma dejal, da je trajalo več kot sto dni, preden »smo prišli skupaj«, in to ne po njegovi krivdi, kajti njega ni doseglo nobeno vabilo na katero od društvenih prireditev, je torej hkrati odgovarjal tistim ob sebi in onim pred sabo, odgovarjal je potrpežljivo in selektivno. Tako kot je zavrnil trditve, da bodo varčevalni ukrepi bistveno poškodovali šolsko in znanstveno sfero, je tudi za kulturo dejal, da ji ne grozi podrejanje, da ne obstaja uničevalni načrt, protihumanistična zarota, na splošno pa, da so »rezerve povsod«, da bo, ko kriza mine, »vse bolj učinkovito«, da ne bo hudih posledic, lahko pa so »boljši premisleki«. Ravnanje vlade je pojasnil s finančno situacijo, v kateri so se »obresti na dolgove povečale bolj, kot so se zmanjšala sredstva za moj resor«.

Problem z razumevanjem »agencije«

Čeprav so vsi kasnejši govorci iz poslušalstva uvodoma pozdravljali ministrov prihod, govorili o potrebi po dialogu in celo partnerstvu (Vlado Žabot), je težko reči, da je minister pisatelje z zagovorom vladnih ukrepov in lastne udeležbe pri njih prepričal. Še najmanj jih je z motoviljenjem okrog Javne agencije za knjigo, ki je bila med vsemi pogovornimi temami najbolj vroča. Njegova argumentacija (znana že od prej), da za distribucijo denarja ne potrebujemo agencij, je za vse najbolj nesprejemljiva, Igor Koršič, ki je seveda govoril o Filmskem centru, je opozoril na napačno »razumevanje« (minister seveda ni preprosto nepoučen) funkcioniranja agencij kot politično najmanj kontaminiranih ustanov.

Beseda je nanesla tudi na RTV Slovenija, Turk se čudi pisateljem, da ne dvignejo glasu zoper ta javni zavod, »ki dobi več denarja kot vsa ostala kultura skupaj«, ampak kot vedno, ko javna beseda nanese na nacionalko, se je debata tudi tokrat takoj porazgubila v destruktivnih pretiravanjih. Minister je nekoliko obupano dejal, da za RTV »ne bi najavljal dramatičnih sprememb«. Naokrog je prišlo še marsikaj, Veno Taufer je vladi očital »preobčutljivost« na kritična mnenja, Boris A. Novak (tisti, ki je napisal poredno pesmico na ministra po melodiji Jurčku bomo pomagali) je dejal, da gre za »napačno ekonomsko politiko in dušenje kritične zavesti«, Barbara Simoniti je opozorila, da je s pismenostjo med mladimi slabo tudi zato, ker se »naš glas«, to je glas humanistike, »skoraj ne sliši več«. Lučka Kajfež Bogataj se je na koncu vprašala, kakšno bo stanje stvari po krizi, če bo uničena vsa mentalna infrastruktura – ampak ura je bila že pozna, občinstvo utrujeno, minister pa ni kazal preočitnih znakov, da je zalogo dobro pripravljene vedre volje že popolnoma izčrpal.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
sofia

"Znana ekologinja je ministru med drugim očitala ukinitev agencije za vremenske spremembe"
Ne moreš verjet! Agencijo za mešanje megle smo imeli!
----
"Justin pa je dejal, da se Turkovo ministrstvo boji slabih novic o znanju slovenskih otrok (govor je bil o padcu bralne pismenosti), "
Ne moreš verjet. Janševa vlada je 3 mesece na oblasti, pa je že padla bralna pismenost. Kaj šele bo, ko bodo ukrepi uveljavljeni! Slovenska prihodnost je nepismena mladina.
-------
Zbrani cvet slovenskega pisateljstva je šele interesanten. Peršak - a se sploh spomni, kdaj je napisal zadnjo knjigo? Enkrat pisatelj - vedno pisatelj!
Žabot
Taufer - Filozof
Svetina: "vlada ima politični interes, ki nima zveze z varčevanjem!" Tudi če bi bilo to res (pa ni): vsi zbrani predstavniki pisateljev so trdi levaki. A po njihovem morajo imeti absolutno prevlado v kulturi levičarji? Za njih je samoumevno, da so privilegiranci iz komunističnih časov še naprej privilegirani?

27. maj 2012, ob 01:52:30
wladymyr

Za mizo minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ali le kot del "publike"?

Ali je prišel za to mizico dr. Žiga Turk kot publika ali kot minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport?
Zgodilo se je bilo pač v DSP, da sta dve deklini organizatorki, neka Nina in Karmen rekli, da se sme in more udeležiti minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport celo 17.dnevov knjige kot sejemska "publika", kar dovoljujeta prav ti dve... Nobeno opozorilo v javnosti, da je dr. Žiga Turk minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS, ni zaleglo, celo več, zbrana je bila nekakšna krivično samopašna pajdašija, kakor da je naddržavno preplačana.

Vidimo cankarjanskega pesnika Siratko pa še enega Siratko v duplikatu in še enega v triplikatu - ta celo znan "filozofsko", ko se češ zavzemajo "za naroidov blagor", a kakor jugoboljševiško. O tem, da bo odpravljen Državni svet, kjer je Tone Peršak, pa verjetno niso govorili. Kdaj bo ta Državni svet odpravljen?

25. maj 2012, ob 21:38:57
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej