Mladinski roman Vinka Möderndorferja

Roman o tistih, do katerih je globalni kapitalizem najbolj krut.

Objavljeno
02. april 2013 15.11
Vinko Möderndorfer
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Danes opoldan je založba Mladinska knjiga v knjigarni Konzorcij predstavila zmagovalni roman natečaja Modra ptica, mladinski roman Vinka Möderndorferja Kot v filmu. Nagrada je po finančni teži - 12.000 evrov bruto - zdaj najvišja slovenska nagrada za posamezno leposlovno delo.

Möderndorfer je v izjavi za Delo povedal, da je Kot v filmu njegov prvi najstniški roman, prej je pisal za otroke, a se tokrat nikakor ni manj mučil kot pri pisanju za odrasle: »Pisati za najstniško dušo je težko, izogibati se je treba moraliziranju, je bil pa to dober izziv, z veseljem sem napisal ta roman. Od nekdaj sem imel v načrtu napisati roman z mladimi junaki, zdaj je to še posebej, saj je globalni kapitalizem najbolj krut ravno do njih. Lahko pa dodam, da sem se pri pisanju romana Kot v filmu tudi neskončno zabaval.«

Drugi natečaj je založba razpisala lanskega marca; namenjen je bil iskanju najboljšega mladinskega romana oziroma dela za bralce od dvanajstega leta. Prispelo je petindvajset romanov osemnajstih avtoric in sedmih avtorjev.

Strokovna komisija, ki so jo pod vodstvom predsednice Alenke Veler sestavljali urednika leposlovja MK Andrej Ilc in Pavle Učakar, urednik Cankarjeve založbe Zdravko Duša in glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj, je na Slovenskem knjižnem sejmu oznanila pet finalistov, romane Irene Velikonja, Tadeja Goloba, Cvetke Sokolov, Mihe Mazzinija in Vinka Möderndorferja, na koncu pa je odločila, da bo najširši krog bralcev nagovoril Möderndorferjev roman Kot v filmu.

V utemeljitvi so žiranti zapisali, da je roman Kot v filmu (rokopis je imel naslov Skoraj kot v filmu) zgodba o zorenju, obenem pa oris sodobne družine, ki z lucidnostjo in pretanjenim humorjem razkriva žal prepogosto stisko otrok, ko družina razpade. Vešče pisateljsko pero Vinka Möderndorferja je izoblikovalo izviren lik glavnega junaka, skoraj dvanajstletnega Gašperja, ki se giblje med skoraj arhetipskimi protagonisti (...).

Nagrajeni roman bo v knjigarnah MK tako imenovana pomladna zvezda. Zaradi pozornosti, ki so je deležni pri predstavljanju, so ti kvartalni naslovi dobro prodajani in se redno uvrščajo na lestvico uspešnic Naj 10, ki jo pripravlja Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev.

Prvo nagrado modra ptica je predlani prejela Stanka Hrastelj za roman Igranje. Na natečaj je prispelo sedeminšestdeset del petintridesetih avtoric in tridesetih avtorjev.