Množično slovo od Garcíe Márqueza

Na poslovilni slovesnosti za pisateljem Gabrielom Garcío Márquezom se je zbralo tisoče ljubiteljev njegovega dela.

Objavljeno
22. april 2014 12.11
Posodobljeno
22. april 2014 13.00
V. U., Delo.si, STA
V. U., Delo.si, STA
Pred Palačo lepih umetnosti v Ciudad de Méxicu, kjer je včeraj potekala poslovilna slovesnost za kolumbijskega pisatelja Gabriela Garcíe Márqueza, se je zbralo tisoče ljubiteljev dela enega največjih predstavnikov magičnega realizma.

V palači, kjer so ob žari, obkroženi s pisateljevimi najljubšimi rožami – rumenimi vrtnicami –, stali vdova Mercedes Barcha in sinova Rodrigo in Gonzalo, so množico ljudi spremljali zvoki strun godalnega kvarteta, nagovorila pa sta jo tudi predsednika Mehike in Kolumbije Enrique Peña Nieto in Juan Manuel Santos, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Zbrali smo se, da bi se poslovili od človeka, ki se je iz ledenega Stockholma decembra leta 1982 dotaknil sveta, ko je spregovoril o samoti v Latinski Ameriki,« je Santos spomnil na dan, ko je García Marquez prejel Nobelovo nagrado.

»Največji Kolumbijec med Kolumbijci živi. Živel bo v svojih knjigah in besedilih, predvsem pa bo večno živel v upih človeštva,« je še dejal Santos.

Gabo, kot so pisatelja ljubkovalno poimenovali, se je leta 1961 preselil v Mehiko, kjer je v četrtek tudi preminil v 88. letu starosti. Na to je spomnil tudi Peña Nieto, ki je poudaril, da so ga Mehičani vedno ljubili in ga vedno bodo.

»Domišljija je eno najmočnejših orožij človeka. Gabriel García Márquez je domišljijo vodil po neraziskanih poteh,« je še poudaril Peña Nieto.

Zunaj so se med tisoči rumenih papirnatih metuljev, ki so jih spustili v zrak, pisatelja spomnili tudi številni oboževalci.

Garcíe Márqueza so se spomnili tudi v rodni Kolumbiji, kjer so pripravili pohod pred njegovo rojstno hišo v vasi Aracataca, obeta se tudi slovesnost v Bogoti. V sredo bodo ob svetovnem dnevu knjige pripravili še vrsto branj njegovih del.

Za zdaj še ni znano, kje bodo pisatelja pokopali, a Kolumbija naj bi si prizadevala, da bi njegov pepel razdelili med obe državi.