Pen 2014: Pisatelji o obrazih in kulturi miru

46. pisateljsko srečanje na Bledu uvaja novost, prvi festival literature za mir Obrazi miru – Zbogom orožje.

Objavljeno
06. maj 2014 17.10
45. srečanje pisteljev PEN Bled 09. Maja 2013.
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Prireditev z najdaljšo tradicijo­ v mednarodni pisateljski organizaciji, blejsko srečanje, se začenja jutri. Okrogli mizi sta ob obletnici posvečeni refleksiji­ prve svetovne vojne, na prvi bo videna z očmi pisateljev, na drugi se bodo lotili njenih kulturnih in političnih posledic.

Letošnjega blejskega srečanja se udeležuje okrog sedemdeset pisateljev iz petintridesetih centrov Pen in še dvajset slovenskih članov. Na Bled prihajajo mednarodni sekretar mednarodnega Pena Hori Takeaki, člana upravnega odbora Sylvestre Clancier, sicer dolgoletni gost, in Antonio Della Rocca, direktorica mednarodnih programov Romana Cacchioli, tam bosta seveda tudi predsednik odbora pisateljev za mir Tone Peršak in podpredsednica Teresa Salema. Udeležence bo jutri zvečer na gradu Brdo pri Kranju sprejel minister za kulturo dr. Uroš Grilc.

Slovenski center Pen z odborom pisateljev za mir mednarodnega Pena ob tokratnem srečanju prireja prvi festival literature za mir Obrazi miru. Osrednji del festivala bo potekal na devetih literarnih odrih, njegov namen pa je odpreti širši prostor za govor o miru, ponuditi načine za vzgojo in ozaveščanje o vrednoti miru za vse generacije ter spodbujati zavest, da smo vsi v družbi soodgovorni in da lahko prispevamo k miru.

Slovesno odprtje 46. mednarodnega srečanja pisateljev bo v četrtek dopoldne v prostorih Poslovne šole Bled, tam bosta tudi obe okrogli mizi; prvo – Zbogom orožje? Prva svetovna vojna skozi oči literatov – bo moderiral predsednik Slovenskega centra Pen Marjan Strojan, za uvod bo poskrbel francoski gost, letošnji Goncourtov nagrajenec Pierre Lemaitre (slovenski prevod njegovega romana o prvi svetovni vojni Au revoir là-haut, Nasvidenje tam zgoraj, bo Edvard Kovač v četrtek zvečer predstavil v Grand Hotelu Toplice, v prevodu Mateja Leskovarja ga bo izdala Celjska Mohorjeva družba).

Popoldansko okroglo mizo – Živimo v vojni ali v miru? Kulturne in politične posledice 1. svetovne vojne – bo vodil podpredsednik slovenskega centra Tone Peršak.

Literarna branja po Sloveniji

O novosti v programu letošnjega blejskega srečanja je Marjan Strojan dodal: »Največji sovražnik miru je občutek nemoči pred ogromnostjo naloge, okrepljen z 'univerzalnim, fizičnim strahom pred uničenjem, ki ga živimo že tako dolgo, da ga navsezadnje celo zmoremo prenašati', kot je dejal ameriški pisatelj William Faulkner. Pen se je zavezal, da bo strl letargijo strahu, med drugim tudi z ustanovitvijo stalnega odbora za mir, ki jo je v Orwellovem letu 1984 predlagal pred kratkim umrli slovenski pisatelj Miloš Mikeln.«

Festival Obrazi miru – Zbogom orožje bo potekal v različnih krajih Slovenije, literarna branja bodo na Bledu, v Radovljici, Vrbi, Doslovčah, Kamni Gorici, Kranju, Trzinu in Ljubljani. V blejskem hotelu Park bodo predvajali dokumentarni film režiserja Valentina Pečenka in scenarista Marka Štepca Preboj pri Kobaridu, tam bo predstavitev nagrajenih del in podelitev priznanj nagrajencem natečaja Obrazi miru – Zbogom orožje za osnovne šole, paralelno bosta v petek popoldne zasedala odbor pisateljev za mir in odbor pisateljic (na programu je okrogla miza Ženske v vojni).

Danes ob 18. uri bo v Ljubljani tradicionalni predblejski večer, na katerem tokrat gostijo uglednega italijanskega pisatelja Andrea Molesinija, leta 1999 dobitnika Andersenove nagrade.