Podeljena 11. Lavrinova diploma

Nagrado za pomembne prispevke na področju posredovanja slovenske književnosti drugim narodom je prejel Ciril Zlobec.

Objavljeno
02. december 2013 23.06
A. P., kultura
A. P., kultura

»A lahko rožice kar vam podarim?« se je pošalil letošnji prejemnik Lavrinove diplome ter nemudoma priklical nasmeh na obraz obiskovalcev Štihove dvorane v Cankarjevem domu.

Nagrada, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev vsako leto podeljuje za pomembne prispevke na področju posredovanja slovenske književnosti drugim narodom, je tako danes zvečer romala v roke slovenskemu pesniku, pisatelju, prevajalcu, novinarju, publicistu in uredniku Cirilu Zlobcu. »Je eden osrednjih akterjev italijansko-slovenskih pesniških izmenjav, ki je s svojim delom in osebnostjo trajno spremenil odnose med slovensko in italijansko književnostjo,« pravi Andrej E. Skubic, predsednik komisije za nagrade.

Tako je bila danes podeljena že 11. Lavrinova diploma, ki je svoje ime dobila po Janku Lavrinu (1887-1986), slovenskemu prevajalcu, literarnem zgodovinarju in esejistu. Današnji večer v Cankarjevem domu pa sta slavila tudi Aleš Berger ter Irena Trenc Frelih, ki sta zaradi svojega prevajalskega dela postala častna člana Društva slovenskih književnih prevajalcev. Večer so sklenili nekateri Sovretovi nagrajenci (Kajetan Gantar, Drago Bajt, Alenka Bole Vrabec, Aleš Berger, Jože Stabej, Srečko Fišer, Štefan Vevar, Niko Jež, Barbara Šega Čeh in Tina Mahkota), ki so prebrali odlomke iz svojih najnovejših prevodov.