Pulitzer za Kim Džong Ila

Pulitzerjeve nagrade tudi leposlovnim delom, med njimi romanu The Orphan Master's Son.

Objavljeno
16. april 2013 17.41
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura

Med letošnjimi s Pulitzerjem nagrajenimi literarnimi deli dviguje največ prahu roman pisatelja Adama Johnsona The Orphan Master's Son. Ozadje zgodbe o životarjenju osirotelega Pak Jun Doja namreč temelji na podrobni raziskavi socialnopolitičnega življenja v Severni Koreji, ki jo je avtor obiskal in zasnoval enega od likov po preminulem severnokorejskem voditelju Kim Džong Ilu.

»To je izvrstno zasnovan roman, ki bralca popelje na pustolovščino od razsežnosti totalitarne Severne Koreje do intimnih prostorov človekovega srca,« je zapisala žirija, ki lani prvič v 35 letih ni podelila Pulitzerja za fikcijo.

Slehernik v Severni Koreji

Pogosto nagrajevani pisatelj Adam Johnson, ki svoje romane rad postavi v distopično družbo, je pisateljsko kariero začel kot novinar, trenutno pa poučuje kreativno pisanje na univerzi Stanford v ZDA. »Želel sem čim bolj verodostojno prikazati življenje slehernika v Severni Koreji. Ker pa je državljanom prepovedano druženje s tujci, je bil edini način, da sem jih zares spoznal, pobeg v domišljijo,« je povedal ob izidu knjige, ki jo je izdala zložba Random House.

VIP turist

Med sedemletnimi pripravami na pisanje si je mnenje o zaprti državi ustvaril z branjem redkih dovoljenih in pretežno propagandističnih knjig. S pomočjo prijatelja, domačina, ki mu je vlada zaupala, zaradi predanosti humanitarnemu delu, je pisatelj Severno Korejo tudi obiskal - kot VIP turist. Med obiskom si je vseeno lahko ustvaril idejo o korejskem vsakdanu, čeprav je vsak njegov korak in besedo ves čas spremljal vladni uslužbenec z video kamero.

Najprej so ga peljali v Narodni muzej korejske zgodovine, kjer mu je vodička razložila, da človeštvo izvira iz Severne Koreje in mu v dokaz pokazala fragment lobanje, ki naj bi jo pred 4,5 milijoni let našli na mestu, kjer leži Pjongjang. Zavzeto mu je naznanila, da to pomeni, da je tudi on, Johnson, Korejec. »Menim, da tamkajšnji ljudje dobro vedo, da je vse, kar jim pripovedujejo, laž. Obenem pa nimajo pojma, kaj bi bila lahko resnica,« je v pogovoru za The Paris Review povedal Johnson.

O nekdanjem »ljubljenem vodji« Kim Džong Ilu, po katerem je zasnoval lik diktatorja, si je ustvaril podobo premetene in duhovite osebe. Otresel se je vsakršne identifikacije z njim in se posvetil predvsem njegovim človeškim lastnostim. Ko je roman že končal, je diktator umrl in njegova v tančico skrivnosti zavita smrt je v ljudeh vzbudila še več zanimanja zanj in za to nedostopno državo.

Druga nagrajena književna dela

Pulitzerjevo nagrado v kategoriji »drama« je prejel pakistansko ameriški pisatelj Ayad Akhtar, ki je dramo Disgraced spisal pod vtisom manhattanskih filmskih intelektualizmov Woodyja Allena, le da je svojemu protagonistu namenil pakistansko poreklo. Nagrajeno zgodovinsko delo Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America's Vietnam zgodovinarja Fredrika Logevalla se posveča vprašanju, kako so se ZDA zapletle v vojno v Vietnamu, kljub slabi povojni izkušnji, ki jo je tam doživela Francija. Za najboljšo biografijo je obveljalo delo z naslovom The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo pisatelja Toma Reissa, ki se je posvetil vzponu generala Thomas-Alexandra Dumasa, očeta slavnega pisatelja. Pulitzerja za poezijo je prejela sedemdesetletna Sharon Olds za zbirko Stag's Leap, v kateri je upesnila svojo izkušnjo ob koncu tridesetletnega zakona.