Recenzija knjige: Sugestivno, zapeljivo in provokativno

Osho: Ljubezen, svoboda, samost. Založba V. B. Z., Ljubljana 2014, prevod Jedrt Maležič.

Objavljeno
29. julij 2014 11.42
Posodobljeno
29. julij 2014 15.00
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

V duhovnosti velja: izberite učitelja, ki tisto, kar uči, tudi živi. Kaj je torej učil in kaj živel Osho – Bhagwan Shree Rajneesh (1931–1990), razsvetljeni mojster in duhovni učitelj, kot ga imenujejo njegovi sledniki, ki je deloval v Ameriki, od koder je bil izgnan, odšel po svetu, se vrnil v Indijo in tam vzpostavil ašram v Punu, kjer je tudi umrl?

Bil je lastnik največ rolls-royceov na svetu, ki so mu jih kupovali sledniki. Na spletni strani Osho World so zapisali, da naj bi edini imeli zanj ustrezne sedeže, ki jih je potreboval zaradi bolečega hrbta. »Moji ljudje me ljubijo tako zelo, da so hoteli zbrati 365 rolls-royceov, za vsak dan enega,« beremo med Oshojevimi izjavami. »In rekel sem, zakaj ne, čudovita ideja.« Nakupili so jih 93. Nekateri njegovi sledniki pojasnjujejo, da je tako kazal prezir in nepomembnost materialnega. Naj to razložijo vsem, ki živijo v revščini in lakoti.

Njegov izgon iz Amerike je bil spektakularen. V Oregonu je imel ašram, ki so ga zaprli leta 1985. Izkazalo se je, da so njegovi najožji sodelavci zakrivili resne zločine, vključno z bioterorjem (zastrupitve s hrano) lokalnih prebivalcev. Ma Anand Sheela, njegova osebna tajnica in glavna pomočnica, je bila leta 1995 obsojena, ker je na stotine ljudi zastrupila s salmonelo, da bi vplivala na lokalne volitve v prid tistim, ki so bili naklonjeni ašramu. Obsojena je bila na 20 let zapora in bila zaradi lepega obnašanja izpuščena po 29 mesecih. Tudi Oshoja so aretirali in izgnali. 21 držav ga je zavrnilo, na koncu se je vrnil v Pune, kjer je umrl 1990.

Tudi njegov odprti odnos do seksualnosti je sprožal mnoge kritike. Radi so ga imenovali »guru seksa«. Knjiga Ljubezen, svoboda, samost je prevod njegovih predavanj o ljubezni. Naj navržemo nekaj misli iz nje. »Na svetu sta dva tipa ljudi. Zelo egoistični ljudje so zmeraj proti seksu.

Ponižni ljudje nikoli ne nasprotujejo seksu.« Ali pa: »Zapomnite si naslednje. Obstajate kot spolno bitje. Ko to sprejmete, se razblini konflikt, ki je bil ustvarjen skozi stoletja. Ko to globoko v sebi sprejmete, brez kakršnih koli vmesnih zamisli, ko o seksu razmišljate kot o naravnem, ga zaživite.« In tudi: »Za iskanje prave osebe ni druge poti kot ta, ki vodi prek izkušnje.

Motijo vas lahko že zelo majhne stvari. Telesni vonj partnerja je lahko dovolj, da vam pokvari zvezo ... Samo pustite ljudem, da si naberejo izkušnje, zlasti zdaj, ko težav z zanositvijo ni več.« Dalje: »Najinteligentnejši ljudje so najbolj spolno naravnani. To je treba razumeti, kajti energija ljubezni je v svojih temeljih inteligenca.«

In še: »Spolnost je izvor skoraj vseh vaših težav. Tako mora biti, saj so vas tisoče in tisoče let zastrupljali. Potrebno je veliko očiščenje. Terjajte nazaj svojo svobodo. Terjajte nazaj svobodo do ljubezni.«

Njegova podajanja o ljubezni, o njeni naravi in njenem bistvu, so prežeta s seksualnostjo. So sugestivna, zape­ljiva in provokativna, jezikovno bujna ter polna prispodob in intrigantnih zgodb. Odpirajo pot svobodnemu življenju čutnosti, ki je duhovna literatura ne neguje. Guru hedonizma je bil tudi človek izjemne inteligence in erudicije. Z zdravo distanco je lahko tovrstno branje celo zabavno in kratkočasno. Če vas ne zapelje.