V arhivu Douglasa Adamsa našli nova besedila

Za ljubitelje kultnega Štoparskega vodnika: izšla bodo doslej še neobjavljena besedila Douglasa Adamsa.

Objavljeno
31. maj 2014 10.49
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
London - Na britanski Univerzi v Cambridgeu so v arhivu del pisatelja Douglasa Adamsa našli doslej še neobjavljena besedila iz pisateljevega romana O življenju, vesolju in sploh vsem. Pisatelj je sprva napisal 16 poglavij tega dela, vendar jih je kasneje zavrgel in začel znova. Besedila bodo izšla v Adamsovi novi biografiji The Frood avtorja Jema Robertsa, piše STA.

»Originalna zgodba je briljantna, med drugim jo zaznamuje veliko humornih scen, vendar se jo je Adams odločil zavreči. Kljub temu je zgodba romana, kot jo poznamo danes, prvotni izredno podobna,« je za britanski BBC povedal Roberts.

O življenju, vesolju in sploh o vsem je tretji v seriji romanov, ki jih uvede kultno delo Štoparski vodnik po galaksiji. Ta je bil sprva zasnovan kot radijska igra, nato pa je Douglas na povabilo založnika napisal roman.

Romaneskna zgodba se začne nekega četrtka, ko se Vogoni, ena izmed najbolj neprijetnih vrst našega vesolja, odločijo porušiti Zemljo zato, da bi tam zgradili hiperprostorsko obvoznico. Po uničenju Zemlje se za edinega preživelega Zemljana Arthurja Denta prične dolgo potovanje po neskončnem vesolju.

Adams je umrl leta 2001 pri 49 letih za posledicami srčnega infarkta na svojem domu v Santa Barbari v ameriški zvezni državi Kalifornija. Dotlej je bilo po svetu prodanih več kot 15 milijonov izvodov njegovega Štoparskega vodnika po galaksiji. Uspešnici so sledili še trije romani o vesolju - trilogija v štirih knjigah, kot je to poimenoval pisatelj - Restavracija ob koncu vesolja, Zbogom in hvala za vse ribe ter O življenju, vesolju in sploh vsem. Vsi so na voljo tudi v slovenskem prevodu.