V Mladinski knjigi zadovoljni s statistiko prve polovice leta

Doslej so izdali 214 novitet v splošnem založništvu in 23 učbenikov, znova napovedujejo tudi natečaj Modra ptica.

Objavljeno
20. avgust 2014 15.51
Knjigarna Mladinska Knjiga 2. april 2013
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Urednik založbe Mladinska knjiga Bojan Švigelj je ob predstavitvi programa izdaj za drugo polovico leta 2014 razgrnil statistiko prvega polletja. Doslej so izdali 214 novitet v splošnem založništvu in 23 učbenikov. Poleg tega so pri založbi napovedali četrti natečaj za književno nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo.

Po Švigljevih besedah so doslej izdali tudi približno sto ponatisov, kar po njegovih trditvah presega število ponatisov drugih založb na slovenskem trgu. Do konca leta 2014 nameravajo v založbi izdati še sto novih knjig; podobno število knjig so v drugi polovici leta izdali tudi lani.

Švigelj je izrazil veselje, da je število ponatisov letos večje v primerjavi z letom 2013. »To kaže, da ljudje še vedno radi berejo knjige, ki smo jih v preteklosti že izdali,« je še dodal.

Urednica za mladinsko leposlovje Alenka Veler je predstavila natečaj Modra ptica. Na četrtem natečaju po vrsti bodo sprejemali mladinska leposlovna dela. Strokovno komisijo, ki bo izbrala najboljše, bodo sestavljali predsednica Alenka Veler, Zdravko Duša, Irena Matko Lukan, Darja Marinšek, Pavle Učakar in Bojan Švigelj. Izmed prispelih rokopisov bodo novembra prihodnje leto razglasili nominirance.

Natečaj za najboljše neobjavljeno slovensko leposlovno delo se bo zaključil v začetku leta 2016, ko bo nagrada v višini 12.000 evrov tudi podeljena. Skrajni rok za prijavo na natečaj je po besedah Velerjeve 1. julij 2015. Vse informacije o natečaju bodo objavljene na spletni strani MK.

Lani je nagrada pripadla pisatelju Romanu Rozini za delo Županski kandidat Gams, pred dvema letoma jo je prevzel Vinko Möderndorfer za delo Skoraj kot v filmu. Prva prejemnica nagrade modra ptica pa je bila avtorica Stanka Hrastelj z romanom Igranje.