Ženska moč v sprtem slovenskem Penu

Jutri prva predstavitev Mire, ženskega odbora Slovenskega centra Pen

Objavljeno
08. april 2013 10.58
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Konec prejšnjega leta je bil v okviru Slovenskega centra Pen po vzoru ženskega odbora Mednarodne pisateljske organizacije Pen ustanovljen ženski odbor centra.

Članice so ga poimenovale Mira, po besedah članice ožjega kroga Stanislave Repar se bo odbor zavzemal za intenzivnejšo prisotnost žensk v javnosti in se ukvarjal s temami, relevantnimi za ustvarjalke, intelektualke in publicistke.

Članice slovenskega odbora menijo, da v slovenski literaturi prostor za ustvarjalke oziroma za njihova dela še vedno ni zagotovljen, prav tako ugotavljajo, da v primerjavi s kolegi niso pravično ocenjene in opažajo celo »določene znake diskriminacije«.

S svojim početjem nameravajo temuj odpomoči in se hkrati seznanjati tudi s težavami ustvarjalk v drugih kulturah in državah.

Jutri, ob 18. uri, prireja ženski odbor v dvorani Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra Pen na Tomšičevi 12 v Ljubljani prvi dogodek, avtorsko branje, ki so si ga avtorice zamislile kot dobrodošlico Mirini pobudi, izraženi v geslu »Raje umirjati z odpravljanjem kot umirati s poglabljanjem dualizmov.«

Mediji so pred dnevi več pozornosti dodelili izključitvi Janeza Janše iz Slovenskega centra Pen, kot rojstvu Mire, dodajajo pisateljice, »še zmeraj velja, da ME praznujemo (pre)porod in to tudi nameravamo pokazati.«

Ženski odbor je v vabilu zapisal, da ne tolerira političnih izjav v starem smislu, ki mejijo na polarizacijo družbe, želi pa si političnih izjav v novem smislu, ki s preseganjem starih diskurzov odpravljajo sovraštvo sprtih strani. Odbor, napovedujejo avtorice, bo ustanovil tudi literarno nagrado; prvič jo bodo podelile še letos.

Ženski odbor mednarodnega Pena (Women Writers Committee) je bil ustanovljen leta 1991, zdaj ga vodi pisateljica Ekbal Baraka.