Znani Andersenovi nominiranci

Nagrajenca Hansa Christiana Andersena bosta znana 24. marca na sejmu knjig v Bologni.

Objavljeno
18. marec 2014 18.38
iza/Učbeniki
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je objavila seznama finalistov za bienalni nagradi Hansa Christiana Andersena. Nagradi avtorju in ilustratorju, katerih umetniška opusa predstavljata pomemben in trajen prispevek k literaturi za otroke in mladino, bodo oznanili 24. marca na sejmu knjig za otroke in mladino v Bologni.

Med avtorji del za otroke se bodo za nagrado potegovali Ted van Lieshout z Nizozemske, Houshang Moradi Kermani iz Irana, Mirjam Pressler iz Nemčije, Nahoko Uehaši z Japonske, Renate Welsh iz Avstrije ter Jacqueline Woodson iz ZDA. V tekmi za nagrado za ilustracijo pa so Rotraut Susanne Berner iz Nemčije, John Burningham iz Velike Britanije, Eva Lindstrom s Švedske, Roger Mello iz Brazilije, Francois Place iz Francije ter Oeyvind Torseter z Norveške.

Finaliste je med 58 kandidati, ki so jih izbrale nacionalne sekcije IBBY iz 33 držav, izbrala desetčlanska žirija pod vodstvom Marie Jesus Gil iz Španije. Leta 2012 sta nagradi Hansa Christiana Andersena prejela argentinska pisateljica Maria Teresa Andruetto in češki ilustrator Peter Sis.Nagrado Hansa Christiana Andersena danski odbor od leta 2010 podeljuje tudi osebnostim ali institucijam, ki razširjajo vedenje o danskem pisatelju in pesniku. Prva nagrajenka je bila J. K. Rowling.


Slovenska sekcija IBBY e za Andersenovo nagrado 2014 nominirala pisateljico Polonco Kovač in ponovila nominacijo ilustratorke Alenke Sottler. Dosjeja nominirank in vsaj pet knjig za vsako nominiranko so poslali na 14 naslovov po svetu (vsem članom mednarodne žirije, na sedež IBBY v Basel idr.).