Koroška v umetnosti aktivna in aktualna - na obeh straneh meje

Slovensko–avstrijska koroška sodobna umetnost: bogat skupni kulturni prostor čezmejne regije.

Objavljeno
11. junij 2015 14.01
Sodobna umetnost na Koroškem, KGLU Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec − V Koroški galeriji likovnih umetnosti v petek zvečer odpirajo razstavo Sodobna umetnost na Koroškem, za sodelovanje na kateri je kustos Božidar Zrinski na natečaju izbral 15 slovenskih in 14 avstrijskih umetnikov, danes pa bodo med njimi izbrali dva nagrajenca, ki bosta v 2016 v KGLU pripravila samostojni razstavi. Vpogled v koroško sodobno umetnost dopolnjujejo izbrana dela koroških umetnikov iz zbirke KGLU.

Aktualna razstava v KGLU je rezultat lani objavljenega razpisa, s katerim so po besedah direktorice KGLU Andreje Hribernik hoteli dobiti vpogled v ustvarjalnost koroških umetnikov z obeh strani meje. »Bienalne razstave umetnikov slovenske Koroške so že stalnica, hkrati pa smo hoteli poglobiti sodelovanja s kolegi, sodelavci, umetniki čez mejo, ki so bila zastavljena že v prejšnjih projektih Crossover, Weltallende in Podobe telesa,« je dejala Hribernikova.



Razstava nudi vpogled v skupni kulturni prostor Koroške in njegovo likovno ustvarjalnost zadnjih treh let, za sodelovanje se je potegovalo 90 umetnikov z obeh strani meje, Zrinski, kustos Mednarodnega grafičnega likovnega centra iz Ljubljane, pa jih je za razstavo izbral 29. »Moja naloga je bila zelo težka, zelo težko je razmišljati o Koroški brez nekega pomisleka o meji, a sem to poskušal zavestno postaviti ob stran. Regija je zelo velika, odzvalo se je veliko umetnikov z obeh strani, kar kaže na to, da je v umetnostnem in produkcijskem smislu to zelo aktivna in absolutno aktualna regija«.

Izbor je zasnoval na treh postavkah: gre za umetnike, ki se zavestno ukvarjajo z raziskovanjem medija (kiparstva ali slikarstva), umetnike, ki na »izjemno intuitiven in subtilen način gradijo svoj opus, poudarjena je procesualnost, dela nastajajo dlje časa, nekatera so tudi pogojena s tem, da je proces, v katerem nastajajo, enakovreden končnemu izdelku«, tretji kriterij pa je bil odzivanje umetnikov na čas vseprisotne medijske kulture in na vprašanje, kako polje neštetih informacij predstaviti v vizualnem produktu. Postavitev je zračna in pregledna, s tem pa ima vsak od umetnikov dovolj prostora, da svojo idejo predstavi ter da se hkrati v prostoru razvije dialog med deli, gledalci pa lahko primerjamo, kako se umetniki odzivajo na podobne ali pa povsem različne vsebine. »Ta predstavitev, ki umetnikov ne ločuje, je pokazatelj zelo dobrega sodelovanja, ki že dolgo traja v tem kulturnem prostoru,« pravi Zrinski.


Izziv je, da se pomeriš s kolegi

KGLU se je v projektu povezala z društvom Kunstverein Kärnten (Društvo za likovno umetnost Koroške) iz Celovca, ki bo razstavo gostilo v prihodnjem letu. »Vedno poskušamo v redni program vključiti umetnice in umetnike iz Slovenije, saj menimo, da društvo ne more biti samozadostno, temveč lahko živi le v izmenjavi in sodelovanju. Tudi nam režejo sredstva, zato je koristno, da se institucije najdemo in združujemo moči,« je dejal Karl Vouk iz društva Kunstverein Kärnten ter eden od sodelujočih umetnikov na razstavi. »Izziv takega natečaja je, da se pomeriš s kolegi, da vidiš, kje si v primerjavi z drugimi, to je navsezadnje grajenje mostov, ki ga nameravamo nadaljevati z drugimi projekti.«"


Na ogled tudi izbrana dela koroških umetnikov iz zbirke KGLU

Sodobno umetnost na Koroškem dopolnjuje razstava Izbrana dela koroških umetnikov iz zbirke KGLU, ki jih je izbrala kustosinja Katarina Hergold Germ, obsega pa dela 21 koroških umetnikov v stoletnem časovnem razponu od začetka do konca 20. stoletja. »Postavitev je odsev časovne in slogovne raznovrstnosti umetniških izrazov, ki odsevajo razvoj umetnosti v 20. stoletju, kakor se je kazal v delih koroških umetnikov, predstavlja pa tudi zbirko kot tako. V njej seveda nimamo vseh avtorjev in le nekaj med njimi je zastopanih v večjem obsegu (Tisnikar, Berneker, Borčić, Oman). Je tudi odsev zbiralnih možnosti, ki jih je galerija imela v preteklosti, kaže pa verjetno tudi na neke primanjkljaje, za katere upamo, da jih bomo v prihodnosti lahko zapolnili,« pojasnjuje Hergold Germova.

V času razstave odprti ateljeji umetnikov

Od 24. junija bo deset koroških umetnikov obiskovalcem odprlo vrata svojih ateljejev ter jim tako ponudilo vpogled v njihov ustvarjalni svet. Datumi, ure in lokacije ateljejev bodo objavljeni na www.glu-sg.si.