Najbolj iskan slovenski muzej na Googlu

Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) zaključujejo sezono z odličnim obiskom, laskavimi nagradami in optimističnimi načrti

Objavljeno
16. december 2014 15.57
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Po pravkar objavljenem seznamu spletnega brskalnika Google je Mestni muzej Ljubljana največkrat iskan muzej v Sloveniji. Letos so prejeli tudi posebno omembo žirije evropske organizacije za kulturno dediščino Europa Nostra za projekt revitalizacije Arheološkega parka Emona, direktor muzeja MGML Blaž Peršin pa je bil odlikovan s častnim nazivom viteza reda italijanske zvezde, ki ga italijanski predsednik podeljuje za posebne zasluge na področju slovensko-italijanskega sodelovanja pri promociji kulturne dediščine.

S svojimi predagoškimi programi so zabeležili rekordno letno rast, saj jih je obiskalo 27 odstotkov učencev več kot v letu 2013. Do sredine decembra so imeli 21.064 mladih obiskovalcev. Po besedah direktorja MGML je to še toliko bolj pomembno v sedanjem času, ko »kulturne in umetnostne vzgoje v osnovnih in srednjih šolah primanjkuje, saj so zmanjšali število ur.«

Po številu obiskovalcev v letu 2014 izstopata dve razstavi v Mestnem muzeju: Kolo, 5200 let, na kateri je bilo na ogled najstarejše leseno kolo na svetu, ki so ga našli na Ljubljanskem barju (v slabem letu dni si je razstavo ogledalo 36.220 obiskovalcev) ter razstava Emona: mesto v imperiju, s katero so zaznamovali dve tisočletji poseljenosti mesta od antične Emone, prve urbane predhodnice (obiskalo jo je 24.000 ljudi).

Ustanova, ki bo naslednje leto obeležila 80 let svojega obstoja, ima programsko raznolike prostore z razstavnim in pedagoškim programom (Mestni muzej, Mestno galerijo, Galerijo Jakopič, Vžigalico, dve Bežigrajski galeriji in Kulturni center Tobačna 001). Kaj imajo pripravljenega v naslednjem letu?

Plečnik in voda

Ponovno bo zaživela prenovljena Plečnikova hiša. V njej bo poleg ambientalne razstave, za katero bodo vsi predmeti konservirani, v pritličju objekta tudi nova stalna razstava o življenju in delu Jožeta Plečnika. Spremljali jo bodo raznovrstni pedagoški in andragoški programi. Obnovljena Plečnikova hiše bo za javnost odprla predvidoma septembra 2015, sočasno pa v sodelovanju s češkimi partnerji pripravljajo skupno prijavo za uvrstitev Plečnikove arhitekture na seznam svetovne dediščine UNESCO. Plečnikova hiša bo postala tudi izhodiščna točka za (turistične), vodene oglede njegove arhitekture po mestu.

Osrednji projekt muzeja bo razstava Voda, ki nastaja v sodelovanju raznolikih institucij, na presečišču med znanostjo, dediščino, umetnostjo in gospodarskimi dejavnostmi. Predstavili bodo muzejske zbirke iz depojev, ki jih javnost še ni videla. Cilj razstave je ozaveščanje javnosti o pomenu vode v preteklosti in sedanjosti ter naše aktivne skrbi pri ohranjanju vode za prihodnost. »Voda ne sme nikoli postati predmet privatizacije,« je dodal Peršin. »Muzeji imamo tudi to vlogo, da ustvarjamo in ozaveščamo, kaj je družbena odgovornost.«

Leto obletnic in novi delovni pogoji

Leto 2015 bodo zaznamovale štiri obletnice: 2000. obletnica ustanovitve Emone, 80. obletnica ustanovitve Mestnega muzeja Ljubljana, 150. obletnica rojstva urbanista in arhitekta Maksa Fabianija (predstavili bodo njegov opus in njegov urbanistični načrt razvoja mesta) ter 70. obletnica konca druge svetovne vojne.
Ta bo tematizirana na razstavi, na kateri želijo pritegniti predvsem mlajšo publiko, za katero bodo čas okupacije prelili v strip z zgodbo o izmišljeni družini Kristine B. Del širšega evropskega projekta pa bo razstava Skriti otroci. Gre za projekt ustvarjanja skupnih evropskih vrednot in zgodovine, projekt pa bo obravnaval temo t.i. ilegalčkov, otrok partizanov, internirancev in taboriščnikov, za katere je bila organizirana skrb že med vojno in tudi po njej. Pripravljajo tudi dokumentarni film in aprila mednarodno konferenco.

Vse jubileje bo MGML obeležil z razstavami in spremljevalnimi programi, pri čemer bodo sodelovali tudi z drugimi zavodi, društvi ter posamezniki. »V soočenju s pomanjkanjem sredstev smo prisiljeni iskati partnerstva, s katerim lahko skupaj realiziramo projekte,« je dodal Peršin.

S preselitvijo v nove depoje v letu 2013 je MGML prvič pridobil primerne pogoje za kvalitetno delo z muzejskimi predmeti. Tako se bo nadaljevala revizija gradiva in obdelava novih pridobitev, predvsem arheoloških arhivov, ki jih je MGML pridobil v zadnjih letih ob obsežnih arheoloških izkopavanjih v Ljubljani in okolici. Cilj obdelave zbirk je poleg dokumentiranja, konserviranja in primernega hranjenja tudi čim hitrejša dostopnost do kulturne dediščine za najširšo javnost, tudi skozi razstave in projekte MGML v letu 2015.

Razstave 2015

Osrednja razstava Galerije Jakopič bo retrospektivna razstava kiparja Stojana Batiča, ki praznuje svojo 90-letnico, z obsežnim opusom tako manjše kot javne plastike, v prostorih pa bodo gostili tudi razstavo v času Ljubljanskega grafičnega bienala.

V Mestni galeriji Ljubljana so si že v letu 2014 na razpisu dunajske Fundacije Erste zagotovili sredstva za nadgradnjo razstave Od znotraj navzven (Inside Out), z razstavo Hommage à Malevič − 100 let črnega kvadrata pa bodo obeležili 100-letnico prvega »suprematističnega objekta« ruskega umetnika Kazimirja Maleviča, slike z originalnim naslovom Štirikotnik, znane pod imenom Črni kvadrat na belem ozadju.

Bežigrajski galeriji 1 in 2 nadaljujeta s predstavljanjem razstav praviloma manj znanih del uveljavljenih likovnih umetnikov, program pa dopolnjujeta z razstavami mladih umetnic in umetnikov, ki se javnosti predstavljajo prvič. V programu 2015 izpostavljajo razstavo risb, kipov in objektov Dušana Tršarja ter retrospektivno razstavo risb in slik Jožeta Slaka.

V Galeriji Vžigalica je doslej program potekal z izborom projektov na javnih razpisih, letos pa bodo k sodelovanju povabili tiste koproducente, ki so v preteklih letih pripravili najbolj kakovostne projekte in pritegnili največ publike.

Kulturni center Tobačna 001 nadaljuje s svojim rezidenčnim programom gostovanja tujih umetnikov pri nas in izmenjavo naših z rezidencami v Prištini in Izraelu.

V okviru MGML se odvija tudi projekt RogLab, ki goji kreativna znanja. Konec marca pripravljajo mednarodno produktno delavnico za izdelavo modnih dodatkov za gibalno in senzorno ovirane uporabnike.