CD predstavil novo sezono abonmajev za otroke in mlade

Za sezono, ki prihaja, pripravljajo tri nove glasbene in gledališke uprizoritve.

Objavljeno
12. junij 2015 12.32
Staša Štajnpihler
Staša Štajnpihler
V sezoni 2015/16 bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani za otroke in mladino različnih starostnih skupin pripravili pet abonmajev. Tudi tokrat bodo na voljo Moj prvi abonma, namenjen otrokom med petim in desetim letom starosti, D best abonma za najstnike, Ta hud abonma za dijake in študente, abonma Bis!, ki temelji na medgeneracijskem povezovanju in abonma Liffe po Liffu+ za vse ljubitelje filma.

V sklopu Mojega prvega abonmaju bo v začetku prihodnjega leta v režiji Nane Miličinski potekala premierna uprizoritev svetovno uveljavljene opere Hansa Krasa Brundibar, ki so jo med drugo svetovno vojno prepevali otroci taborišča Terezin. Kot pravi režiserka, bi predstavo radi izpeljali kot dokumentarno zgodbo otrok, ki so v njej nastopali takrat. »Gre za neke vrste preplet sporočila tistih otrok otrokom danes in spomenik naših otrok otrokom iz taborišč,« je povedala Miličinskijeva in dodala, da gre za opero, ki jo igrajo otroci za otroke, zato ne želijo, da so nastopajoči stari več kot 20 let.

V D best abonmaju bo uprizorjena gledališka predstava Kako osvojiti fanta (4 simpl koraki) avtorice Urške Taufer. Po besedah režiserja predstave Matjaža Latina to ni le zgodba o osvajanju fanta, ampak zgodba o mladih in njihovem pogledu na svet. Abonma ponuja še lutkovno predstavo Kurent po predlogi istoimenske knjige Aleša Štegra, glasbeno scensko predstavo Enci benci katalenci zasedbe Katalena, glasbeno gledališko predstavo Akord za akordom in kvazi kviz Jezik, ne jezi se.

Ta hud abonma pa bo med drugimi postregel z glasbeno predstavo Shakesoneti Primoža Viteza in Mitje Vrhovnika Smrekarja, s skupino Bossa de nova ter igralcema Borisom Cavazzo in Urško Taufer. V njej se želijo po besedah Viteza poeziji posvetiti z več plastmi in gledalcem pokazati, da je lahko poezija tudi vizualno doživetje. Predstava bo potekala v okviru festivala CD Shakespeare za vedno, s katero se bodo poklonili 400 letnici njegove smrti.

Za ljubitelje filma pa so v abonmaju Liffe po liffu+ pripravili nabor sedmih filmov. Odprli ga bodo oktobra s filmom Srbski odvetnik, po projekciji pa se bo z odvetnikom iz filma, zagovornikom Radovana Karadžića Markom Sladojevićem pogovarjal Slavko Bobovnik.