Danes obeležujemo svetovni dan gledališča

John Malkovich spodbudil kolege po svetu. V Sloveniji začetek 42. tedna slovenske drame v Kranju.

Objavljeno
27. marec 2012 09.12
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Ljubljana - Mednarodni gledališki inštitut (ITI), ki deluje pod okriljem Unesca, je pred 50 leti današnji dan razglasil za svetovni dan gledališča. Ameriški igralec in režiser John Malkovich je v mednarodni poslanici gledališčnike po vsemu svetu pozval, naj bo njihovo delo prepričljivo, izvirno, globoko, ganljivo, premišljeno in edinstveno.

Malkovich je stanovskim kolegov med drugim zaželel, da bi jim igranje pomagalo pri iskanju odgovora na vprašanje, kaj pomeni biti človek. »Naj vam uspe premagati stiske, cenzuro, revščino in nihilizem, saj se boste mnogi med nami najverjetneje morali spopasti s tem premagovanjem. Bodite blagoslovljeni s talentom in doslednostjo, ko nas boste učili o bitju človeškega srca v vsej njegovi zapletenosti, ter s ponižnostjo in radovednostjo, da bi vse, kar počnete, lahko imeli za svoje življenjsko poslanstvo,« je še zapisal.

Slovensko poslanico ob dnevu gledališča podpisuje dramaturginja, prevajalka in teatrologinja Alja Predan. V njej je opozorila, da je gledališče danes postalo »kruhoborec«, ki se tolče za obstoj in preživetje. »Kako tudi ne, saj je bilo od nekdaj izpostavljen znak družbene klime. Današnja klima pa ni v prid duhu, umetnosti in s tem gledališču, današnja klima ljubi eksaktnost, številke, uspeh, profit,« je zapisala.

»Danes - kot da vse to nima več nikakršnega smisla. Vladarji niso več vzorniki demosa in častni junaki zgodovine, kot so bili nekoč. Nasprotno, zdaj lahko vladajo ljudje brez ponosa in brez etosa, zato jim gledališče nastavlja le še satirično zrcalo,« je Predanova med drugim zapisala v slovenski poslanici, ki jo je sklenila z besedami: »Ja, življenje je gledališče in gledališče je življenje...in ljudje (se) že stoletja igramo na njunem odru. Samo - kako dolgo še?«

Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo nocoj ob odprtju 42. tedna slovenske drame v Prešernovem gledališču Kranj podelilo stanovska priznanja. Odličje »Marija Vera« za življenjsko delo letos prejme igralec Andrej Nahtigal, priznanje veliki bršljanov venec za življenjsko delo pa dramaturginja Marinka Poštrak. Bršljanov venec za dramaturške prispevke prejme Tatjana Ažman, priznanji združenja za igralske dosežke v minulem letu pa Vesna Pernarčič in Nina Rakovec, poroča STA.