Deloskop izpostavlja: Kaj je resnica

Ljubljana, SNG Drama. 8. 12., ob 19.30.

Objavljeno
07. december 2017 19.21
M. V.
M. V.

V ljubljanski Drami bo nocoj ob 19.30 gostovalo Jugoslovansko dramsko gledališče iz Beograda s predstavo Luigija Pirandella Kaj je resnica (Così è (se vi pare)).

Z uprizoritvijo v režiji uglednega srbskega režiserja Jagoša Markovića se je gledališče poklonilo letošnji 150. obletnici rojstva velikega italijanskega pisca in Nobelovega nagrajenca Luigija Pirandella.

Četudi je ta napisal obsežen opus 246 novel, šest romanov in številne eseje, so drame najpomembnejši del njegove zapuščine. Relativnost resnice, perverznost človeške identitete, neločljivost stvarnosti in iluzije so motivi in teme dram, ki so postali temeljni gradniki razvoja sodobne dramaturgije. Njegov »teatralizem« je vplival na številne gledališke smeri in stile 20. stoletja, posebej pa na gledališče absurda.

Drama Kaj je resnica govori o sumničenju meščanov, ki ga vzbudi skrivnostno zasebno življenje novega državnega uradnika v mestu in želji po razkritju resnice. Avtor vprašanja, kaj je resnica, ne zastavlja filozofsko seriozno, ampak se ironično poigrava z malomeščansko radovednostjo in lažnim sočutjem, ki uničujeta nenavadno harmonijo treh nesrečnih ljudi.