Deloskop izpostavlja: Narodni balet iz Marseilla

Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana. Torek, 4. 10., ob 19.30.

Objavljeno
03. oktober 2016 17.25
M. V.
M. V.

V Cankarjevem domu bo nocoj ob 19.30 gostoval Narodni balet iz Marseilla z dvema koreografijama: fragmenti baletne predstave Extremalism in baletom Bolero.

Koncept in koreografijo obeh del podpisujeta renomirani italijanski koreograf in plesalec Emio Greco ter nizozemski režiser in koreograf Pieter C. Scholten.

Vrhunska ustvarjalca sodelujeta od leta 1990. Leta 1995 sta ustvarila prvi skupni projekt, plesni solo Bianco in z njim prvi del trilogije Med možgani in gibanjem, s katero sta postavila izhodišča za nov koreografski jezik, v katerem gradita postmoderni ples na izhodiščih klasičnega baleta. Poimenovala sta ga »ekstremalizem« in ga s svojo skupino EG I PC predstavila po vsem svetu ter osvojila številna mednarodna priznanja.

Kot umetniška direktorja baletnega ansambla Narodni balet iz Marseilla se od leta 2014 s telesom ukvarjata z dveh vidikov: »uporno telo« ali prostor umetnika v družbi in »baletni ansambel« ali iskanje nove forme sodobnega baleta.

Greco in Scholten sta v Ljubljani gostovala trikrat: v okviru festivala Exodos v letih 1998 in 2001, v okviru plesnega abonmaja Cankarjevega doma pa še leta 2007 z osupljivo koreografijo Pekel (Hell).

Nocojšnji predstavi bo v Štihovi dvorani sledil pogovor z avtorjema, ki ga bo vodil Andrej Jaklič, vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa Cankarjevega doma.