Deloskop izpostavlja: Sissijini sinovi

Ljubljana, Španski borci. Četrtek, 26. 1., ob 20. uri.

Objavljeno
24. januar 2017 18.45
M. V.
M. V.

V Španskih borcih bo nocoj ob 20. uri gostoval avstrijski koreograf, plesalec in glasbenik Simon Mayer s sodobno plesno predstavo Sissijini sinovi.

Mayer je slovensko publiko navdušil že z lansko uspešnico Posedanje na klopci, nenavadnim plesnim solom, v katerem je združil sodobni ples s tradicionalnimi prvinami, kot so jodlanje in ljudski plesi.

Letos se v Španske borce vrača s skupinsko predstavo, v kateri plesno-glasbeni kvartet potuje po vesolju tradicije, folklornega plesa in glasbe Gornjeavstrijske regije, kjer stoji tudi Mayerjeva rojstna vas.

V predstavi Sissijini sinovi štirje performerji in glasbeniki uporabijo tradicionalno alpsko glasbo, različne skupinske plese in rituale ter jih mojstrsko povežejo v eksperiment, da bi se osvobodili konservativnih konvencij.

Mayer se je šolal na baletni šoli Dunajske državne opere in bil član Dunajskega državnega baleta, izobraževal pa se je tudi na uveljavljeni bruseljski akademiji P.A.R.T.S. Leta 2009 je ustanovil skupino Rising Halfmoon, v kateri je pevec, kitarist in avtor pesmi. Njegov koreografski repertoar vključuje sole, duete in skupinska dela.

Predstava gostuje v okviru mednarodnega programa Uvoz-Izvoz zavoda EN-KNAP, ki vodi v Španske borce aktualno mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.