Deloskop izpostavlja: Wagnerjevo Rensko zlato

Velika dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ob 19.30.

Objavljeno
03. februar 2017 19.41
V. U.
V. U.

Za naše razmere nesporen produkcijski dosežek, pri čemer se je režiser Igor Pison zelo dobro spoprijel z materijo, je v Delovi oceni mariborske uprizoritve Renskega zlata zapisal kritik Borut Smrekar.

Opero iz Wagnerjeve tetralogije Nibelungov prstan, ki celovite predstavitve v produkciji katere izmed slovenskih opernih hiš še ni doživela (edina slovenska uprizoritev Valkire sega v davno leto 1929), so v Mariboru premierno uprizorili 27. januarja, danes pa jo je mogoče na tamkajšnjem odru ob 19.30 ujeti še zadnjič.

V prihodnjih mesecih je na repertoarju ne bo več, dogovarjajo se za gostovanje v Ljubljani. Nocoj bo dirigiral Simon Krečič, solisti bodo Thomas Gazheli, Jaki Jurgec, Bogdan Stopar, Martin Sušnik, Guadalupe Barrientos, Sabina Cvilak in drugi.

V Renskem zlatu je sicer predstavljena predzgodba o izvoru in kraji silnega bogastva, zlata iz Rena, ki ga čuvajo Renska dekleta in iz katerega da Alberich, poglavar Nibelungov, skovati magični prstan. Ta postane vir velike moči in hkrati predmet, ki vzbudi pohlep vsakogar, tudi bogov Valhale, kar za vedno spremeni podobo sveta.