Do tu sega gozd najboljša predstava festivala malih odrov na Reki

Avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge je dosegel nagrado Veljko Maričić.

Objavljeno
09. maj 2014 16.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Žirija 21. mednarodnega festivala malih odrov na Reki je predstavi Do tu sega gozd, avtorskemu projektu Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge, podelila nagrado Veljko Maričić za najboljšo predstavo v celoti. Ekipa predstave je prejela še nagrado za scenografijo in Tomaž Bezjak za oblikovanje svetlobe, so sporočili iz SNG Maribor.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali teatrolog in dramski pisec Darko Lukić, ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš in teatrolog in dramaturg Darko Gašparović, je v utemeljitvi nagrade za najboljšo predstavo v celoti zapisala, da predstava v svojem jedru ustvarja vrhunsko harmonijo vseh izraznih sredstev sodobnega gledališča, a v svojem pomenskem sloju prodira globoko v srce ključnih problemov današnjega sveta.

Avtorska ekipa Nataša Matjašec Rošker, Davor Herga in Branko Jordan je prejela tudi nagrado Dorian Sokolić za najboljšo scenografijo. V utemeljitvi je strokovna žirija zapisala, da je »koncept prostora predstave zamišljen in izveden kot vizualno izjemno kultivirana in scensko funkcionalna rešitev, ki daje lepo sliko izpraznjenega in odtujenega sveta danes«.

Tomaž Bezjak je za predstavo Do tu sega gozd osvojil nagrado Veljko Maričić za najboljše oblikovanje svetlobe. V utemeljitvi je strokovna žirija zapisala, da je »svetloba v predstavi z uporabo najsodobnejših tehnoloških rešitev ustvarjala razkošno likovnost in tesno sodeluje z vsemi elementi celotne predstave«.

Predstavo Do tu sega gozd so sicer v SNG Maribor premierno uprizorili v sezoni 2012. Večplastno, fragmentirano besedilno osnovo je po motivih besedil Falka Richterja pripravila Nataša Matjašec Rošker. Režija in koncept prostora sta delo avtorske ekipe.

Mednarodni festival malih odrov na Reki so sicer, kot dodajajo v SNG Maribor, ustanovili leta 1994 kot Hrvaški festival malih odrov, na katerem so se zbrale najboljše in najnaprednejše uprizoritve komornega gledališča, ki so nastale v produkciji hrvaških institucionalnih in neodvisnih gledališč. Od leta 1999 je festival v svoj glavni program vključil tudi predstave iz tujine, a še naprej ostal zvest vztrajanju na sodobnem izrazu, prvorazrednem gledališču igralca in izvedbam, ki zagotavljajo najbolj neposreden stik izvajalcev in občinstva.

Enako odprt vrhunskemu mainstream gledališču in nekonvencionalnim raziskovalnim projektom, festival posebno pozornost posveča tudi ambientalni prilagoditvi gostujočih predstav, ki se razen na odru in v atriju Hrvaškega kulturnega doma na Sušaku igrajo tudi na drugih lokacijah po mestu.