Družbenokritično srečanje kulturnikov

V KUD France Prešeren bo danes od 16. ure dalje potekalo druženje umetnikov in teoretikov z naslovom NOV dan ali 99%.

Objavljeno
19. januar 2012 12.43
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Na srečanju NOV dan ali 99 % bodo z umetniškimi nastopi in krajšimi predavanji opozorili na nujnost boja za človekove pravice ter podali razmislek o krizi kapitalističnega sistema.

Z umetniškim programom in teoretskim delom bodo podali kritiko družbeno-političnega sistema, je za STA povedal koordinator programa v KUD France Prešeren Tone Škrjanec.

S pomočjo neodvisnih znanstvenikov in umetnikov bodo opozorili »na nujnost permanentnega boja za že davno prepoznane pravice človeka, delavca, ustvarjalca in vse številčnejših manjšin ter vpeli problematiko društva in ostalih neprofitnih, družbeno-kulturno-umetniških organizacij in društev v aktualna dogajanja«, piše na spletni strani društva.

Z umetniškimi deli se bodo na srečanju, ki se bo končalo predvidoma po 22. uri, predstavili Gigo De Brea, Marko Jakše, Mare Kovačič, Jelena Sokić, Miran Cenčič, Boštjan Novak, Nataša Trbanc, Tadej Tozon, Janez Kardelj, Žiga Okorn in Damjan Kocjančič. Za glasbene nastope bodo poskrbeli The Fappers, Bossa de Novo, Jani Kovačič, Kombinat, Tomaž Grom, duo kitar Tomaž Maher in Matevž Carnelutti, Marko Karlovčec, Andrej Fon, Jaka Berger ter Jošt Drašler.

Srečanje bodo s svojimi nastopi obogatili tudi igralci Ivanka Mežan, Iva Zupančič, Štefka Drolc, Polde Bibič, Andrej Rozman Roza ter književniki Tone Škrjanec, Tomi Vrečar, Goran Jankovič, Primož Čučnik, Ana Pepelnik, Gregor Podlogar in Miklavž Komelj.

Kratka predavanja pa bodo prispevali publicist Miha Zadnikar, pravnici Barbara Kresal in Katarina Kresal Šoltes, profesor na Fakulteti za socialno delo Vito Flaker, kulturni delavec Vito Rožej in drugi.