Film življenja se je odvrtel za srbsko igralko Miro Stupica

V 94. letu starosti je v Beogradu umrla srbska gledališka, filmska in televizijska igralka.

Objavljeno
19. avgust 2016 14.41
Be. B., STA
Be. B., STA

Ponoči je po poročanju agencije Tanjug v Beogradu umrla gledališka, filmska in televizijska igralka Mira Stupica. V gledališču je debitirala leta 1941, v filmu je prvič zaigrala leta 1951, nato pa je nanizala okoli 50 filmskih in televizijskih vlog. Bila je sestra leta 2014 preminulega igralca Bore Todorovića.

Igralka je bila poročena s slovenskim režiserjem in igralcem Bojanom Stupico, s katerim je sodelovala v Jugoslovanskem dramskem gledališču in drugih gledališčih nekdanje Jugoslavije. Med letoma 1955 in 1957 je bila članica ansambla Hrvaškega narodnega gledališča.

V Jugoslovanskem narodnem gledališču in v Beograjskem narodnem gledališču je ponovno igrala po vrnitvi v Beograd.

Njena prva filmska vloga je bila v filmu Bakonja fra Brne (1951) režiserja Fedorja Hanžekovića. Film je bil posnet po istoimenskem romanu Sima Matavulja. Po smrti Bojana Stupice se je leta 1973 poročila s politikom Cvijetinom Mijatovićem.

Zadnjo filmsko vlogo je pred petimi leti odigrala v filmu Parada režiserja Srđana Dragojevića.

V svoji karieri je prejela več priznanj in nagrad, profesionalne in življenjske izkušnje pa je popisala v knjigi Šaka soli. V javnosti se je nazadnje pojavila aprila lani na dan Jugoslovanskega dramskega gledališča, še piše Tanjug.