Glasbeno-plesna miniatura Črni petek

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana. Premiera nocoj ob 20. uri.
Fotografija: Branko Potočan. FOTO: arhiv Vitkar zavoda
Odpri galerijo
Branko Potočan. FOTO: arhiv Vitkar zavoda

V Stari mestni elektrarni bo nocoj ob 20. uri premierno zaživela predstava Branka Potočana in Dua Silence Črni petek, ustvarjena v produkciji Potočanovega Vitkar zavoda. Koreograf, plesalec in pedagog je za izhodišče uprizoritve vzel balado Dragotina Ketteja Melanholične misli, ki subtilno govori o osamljenosti in samomoru.

Kettejeva lirična pripoved niza impresije o mračni odločitvi protagonista, ki se v stiski odloči življenje končati z obešenjem. »Vrv je lahko rešitev ali smrt; vrv je rdeča nit predstave, ki povezuje in združuje različne elemente in je hkrati simbol slovenske nacionalne identitete,« pravi Potočan.

V projektu Črni petek avtor skozi lirično simbiozo glasbe, giba in petja ter simboliko vrvi gradi metafizične slike v zraku, ki prinašajo levitacijo odrešitve in nadrealističen pogled navzdol, na malega človeka, na težave, ki se jih ta želi znebiti. Glasbeno-plesna miniatura je sestavljena iz različnih umetniških form: od lirične zasanjane glasbe Primoža Hladnika in Borisa Benka (duo Silence) do plesa z gledališkimi in cirkuškimi elementi, ki jih izvaja Branko Potočan.

Komentarji: