Gospe ali proces izoblikovanja lastne identitete

Festival Mesto žensk bo jutri na odru Plesnega teatra Ljubljana ponudil Gospe.

Objavljeno
09. oktober 2015 17.10
J. Š. A.
J. Š. A.

Festival Mesto žensk je v polnem zagonu. Dogodki se odvijajo na različnih prizoriščih, eno od njih je tudi dvorana Plesnega teatra Ljubljana. V soboto zvečer bo tam premiera (ponovitve bodo še v nedeljo in ponedeljek) španske predstave Las Muchas (Gospe) španske koreografinja Mariantònie Oliver, ki je na oder postavila skupino žensk, starih med 70 in 82 let, s katerimi so skupaj razvijale gib in besedo o elementih, ki nas opisujejo in izgrajujejo v procesu odraščanja in staranja. Proces izoblikovanja lastne identitete pa so v okviru gibalno ustvarjalnih delavnic raziskovali tudi s slovenskimi upokojenkami in skupaj so ustvarili novo verzijo predstave.

Las Muchas je najnovejša predstava skupine Cie. Mariantònia Oliver ter rezultat sodelovanja med koreografinjo Mariantònio Oliver in skupino 11 žensk iz vasi Maria de Salut na Mallorci. Predstava je razmislek o elementih, ki nas opisujejo, in kako pomembno pri izoblikovanju lastne identitete je, kako nas vidijo drugi ljudje. Predstava je bila prvič uprizorjena v muzeju Es Baluard v Palmi na Mallorci. Skupina Mariantònia Oliver ima dolgo kariero na področju uprizoritvenih umetnosti na Balearskih otokih, kamor je prišla leta 2000. Je rezidenčna skupina v Centru kulture Ca Ses Monges, kjer ustvarja predstave in posreduje poznavanje plesa splošni javnosti. Njen repertoar vsebuje predstave za odraslo publiko in predstave za vse publike, s katerimi gostuje po Španiji in na številnih mednarodnih festivalih.

Mariantònia Oliver je leta 1989 ustanovila skupino Companyía Mariantònia Oliver, s katero je prejela nagrado Katalonske vlade za mlade kreativne umetnike za predstavo OCHO, kakor tudi Nagrado mednarodne zveze Bienala mladih kreativnih umetnikov Evrope in Mediterana. Nadaljevala je s serijo predstav in krajših del. Leta 2000 se je vrnila na Mallorco ter razvila izobraževalne in umetniške projekte za otroke ter ustvarila predstave različnih formatov. Med tem časom je nadaljevala z delom na ustvarjalnih projektih za odraslei.