V Narodnem muzeju odprtje razstave porcelana in trienala Unicum

V matični hiši na razstavi Belo zlato najpomebnejši predmeti NMS iz porcelana, na Metelkovi tradicionalni trienale.

Objavljeno
08. maj 2015 16.02
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Narodnem muzeju Slovenije danes odpirajo dve razstavi keramike. Na Prešernovi so opoldne odprli razstavo Belo zlato – porcelan iz zbirk Narodnega muzeja Slovenije, ki je del spremljevalnega programa trienala keramike Unicum, v hiši na Metelkovi pa bodo ob 19. uri odprli osrednjo razstavo trienala.

Na razstavi Belo zlato so na ogled predmeti, ki pokrivajo obdobje od iznajdbe porcelana v Evropi na začetku 18. stoletja do sodobnosti. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala avtorica razstave Mateja Kos, so predstavljeni tako izdelki velikih in pomembnih tovarn kot preprosto posodje za vsakdanjo rabo. Poleg tovarniških izdelkov so na ogled tudi izdelki sodobnih slovenskih oblikovalcev.

Zbirka porcelana Narodnega muzeja Slovenije je ena najstarejših zbirk tega muzeja. Obsega 2880 predmetov, na razstavi so jih predstavili 370. Postavitev je razdeljena v več sklopov, ki se navezujejo na prvotne funkcije razstavljenega gradiva: Okras, Človek – figurine, Na mizi, Kava, čaj, čokolada, Pivo, Svetloba, Higiena in zdravje ter Galanterije in drugo. Odprta bo do 30. septembra.

Porcelan je bil zaradi svoje dragocenosti statusni simbol, nekakšen dokaz za visok družbeni položaj lastnikov. Šele ob koncu 19. stoletja je postal širše dostopen. V Evropi je delovala vrsta tovarn, na ozemlju današnje Slovenije pa porcelana do konca 20. stoletja niso izdelovali, čeprav je v zgodovinskih virih najti podatek, da so ga uporabljali že v zgodnjem 17. stoletju.

Za osrednjo razstavo tretjega mednarodnega trienala keramike Unicum v prostorih muzeja na Metelkovi je mednarodna strokovna žirija izbrala dela 94 avtorjev iz 35 držav. Ob njej so na Metelkovi pripravili še mednarodno razstavo keramike študentov umetniških šol in akademij po izboru vabljenih mentorjev iz držav, od koder prihajajo člani žirije.

Unicum predstavlja sodobno dogajanje na področju svetovne umetniške keramike ter univerzalnost in raznovrstnost avtorskih pristopov. Za moto trienala izbrana beseda Unicum označuje nekaj posebnega, poudarja umetniško usmeritev sodobne keramike in uveljavlja keramiko kot enakovreden medij v sodobni umetnosti.

Kot je poudarila predsednica organizacijskega odbora Dragica Čadež Lapajne, je bila keramika na Slovenskem precej zapostavljena. V zadnjem času se zanimanje zanjo povečuje.

Cilj trienala je opozoriti na različne vzgibe sodobnih avtorskih praks v keramiki doma in v svetu ter ponuditi svežo vizijo, v skladu s katero keramika ni le uporabno-dekorativno področje, temveč sestavni del sodobnega umetniškega dogajanja na likovni sceni.

Trienale, ki ga letos prvič organizira Narodni muzej Slovenije, bo ponudil razstave še na 26 lokacijah po Sloveniji.