Kultura 2014: Plesni odri

Tisoč in en gib.

Objavljeno
31. december 2014 12.11
K. R.
K. R.

Tulkudream, Plesni teater Ljubljana

Koreografinja in plesalka Tanja Zgonc je s projektom Tulkudream, v katerem prepleta metodo butoja s tibetanskim budizmom, v domačem prostoru sprožila vsebinski premik; ne le izviren, tudi dragocen in progresiven.

Metamorfoze 2°: Izgubljeni (k)raj, KUD Samosvoj

Avtorjem ter izvajalcema Teji Reba in Loupu Abramoviciju je skozi konsistentno strukturo z besedno in gibalno pripovedjo ter premišljenim interpretacijskim razponom uspelo zarezati v »opno življenja«.

Juri Muri v Afriki, Plesni teater Ljubljana

V otroški plesni predstavi je avtorica Ivana Djilas združila vrhunske izvajalce, vse skupaj pa je – ne le živali, celotno »afriško dogajanje« – vokalno in z uporabo inštrumentov ter predmetov, iz katerih izvablja zvok, odlično in duhovito ozvočil Blaž Celarec.

V. O.+, Španski borci

Cesc Gelabert skozi zavedanje o omejenosti telesa – čeprav je njegova plesna izvedba pri šestdesetih letih še vedno vrhunska in očarljivo fluidna – ustvarja v širokem plesnem razponu, ki sega od narativnega do abstraktnega plesa in vključuje raznovrstno glasbo.

Noči, Cankarjev dom

Koreograf Angelin Preljocaj je uporabil Tisoč in eno noč kot navdih za uprizoritev, v kateri so motivi in zgodbe prepoznavni asociativno.