Lepotica in Zver spita v Portorožu

Muzikal bo v Trstu v izvedbi zvezdnikov z Broadwaya od današnje premiere na sporedu vsak dan do 7. decembra.

Objavljeno
25. november 2014 21.02
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – Disneyev muzikal Lepotica in Zver bo v tržaškem gledališču Rosetti v izvedbi zvezdnikov z Broadwaya od današnje premiere na sporedu vsak dan do 7. decembra. Toda 44 igralcev in glasbenikov stanuje v portoroškem Grand hotelu Portorož in se vsak dan vozi na delo v Trst.

Direktor Rossetija Stefano Curti pravi: »Trst ni namenjen le sprehodom ali Barcolani, ampak tudi velikim kulturnim dogodkom. Radi bi povedali, da so meje padle že pred več kot sedmimi leti.« Gledališče Rossetti si prizadeva poglobiti poslanstvo čezmejnega povezovanja: »Takšne mednarodno uspešne predstave so priložnost, da se ta prostor spet bolj poveže tudi na kulturnem področju. Zato smo veseli, da umetniški del ansambla stanuje v Portorožu. Trst se lahko postavi ob bok Istanbulu, Abu Dabiju, Solunu, Milanu in drugim velikim milijonskim mestom, kjer je ali bo gostoval muzikal.«

V gledališču Rossetti prvič gostijo pravi broadwayski (60-članski) ansambel, ki je zasnovan nalašč za gostovanje zunaj ZDA. Gre za predstavo »zunaj časa in prostora«, razumejo jo skoraj vse generacije enako, v vseh deželah sveta. Tako je bilo pred 20 leti in bo verjetno tudi čez 20 let. Disneyjeva risanka je leta 1991 dobila oskarja, muzikal pa so v New Yorku premierno postavili 18. aprila 1994.

Je osmi najdlje uprizarjan muzikal, v 22 državah po svetu si ga je ogledalo že 35 milijonov ljudi, izvedli so več kot 6000 predstav in doslej s to predstavo iztržili 1,4 milijarde dolarjev, torej več kot največje filmske uspešnice.

Sanje postajajo resničnost

»Ko smo izvedeli, da bomo stanovali v Sloveniji, smo se kar malce ustrašili, ker smo mislili, da je daleč. Zdaj pa vidimo, da bomo imeli veliko dela tudi zunaj gledališča. Že prvega dne gremo na izlet na Hrvaško, potem po Sloveniji, v Benetke ... Celo smučat bi rada šla,« je povedala Kristin Stewart, vodja turneje.

Hilary Maiberger, v nosilni vlogi Lepotice, je študirala operno petje in dobila vlogo, za katero se je na avdiciji potegovalo več sto kandidatk. V tej vlogi nastopa tri leta in ima za sabo že 550 predstav. »Glavno sporočilo zgodbe je: sprejmi vsakega po tistem, kar je, ne po videzu,« je dejala Hilary.

Njen igralski partner Darick Pead (Zver) pa: »Ta zgodba prehaja vse kulture in jezike, zato je res nekaj posebnega biti delček tega. Tudi naši ekipi se uresničuje geslo, da sanje postajajo resničnost. Nikoli ne bi spoznali toliko zanimivega sveta in ljudi, če ne bi šli na turnejo.«

Na turneji bodo deset mesecev. Igralci se menjujejo, toda glavni avtorji ostajajo isti. Predstava potuje z desetimi tovornjaki po svetu. V Trst so prišli iz Soluna, naslednja postaja bo Milano. V Trst so prinesli pravo broadwaysko vzdušje, in to s 580 različnimi kostumi, z zamenjavo 81 lasulj, s plesi in petjem ... Direktor gledališča je dejal, da imajo na voljo le malo več kot 20.000 vstopnic. Rossetti ima 1500 sedežev. Delček Broadwaya bo zaznati tudi v jesensko zaspanem Portorožu, toda zdi se, da bo po vseh naporih tudi počitek več kot naročen.