Mariborski »popotniki« od Bruslja do Brazilije

 Zbor Carmina Slovenica in mariborski baletniki na svetovnih turnejah

Objavljeno
06. maj 2013 17.07
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Če je na področju kulture pri nas denarja vse manj, je pač potrebno prodreti na tuje. Če imaš seveda ustrezne projekte in zbor Carmina Slovenica ter mariborski baletni ansambel jih imata.

Carmina Slovenica

Po izredno uspešni premieri lanskega septembra na nemškem Ruhrtriennalu in zelo dobro sprejetih ponovitvah na mednarodnem graškem festivalu Steirischer Herbst, festivalu Borštnikovo srečanje in eminentnem Festival d'Automne v Parizu je zbor Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec otvorila letošnji sklop gostovanj na priznanih evropskih mednarodnih festivalih s predstavo When the mountain changed its clothing nemškega skladatelja in režiserja Heinerja Goebbelsa.

Prva postaja je bil festival Kunstenfestivaldesarts v Bruslju, sedaj pa se zbor pripravlja na nastop v Les Théâtres de la Ville v Luksemburgu. V Bruslju - mimogrede, tam sta znamenita koreografa Anne Teresa De Keersmaeker in Boris Charmatz v okviru festivala na oder postavila predstavo Partita - 2 - so si nastop ogledali tudi številni umetniški direktorji evropskih festivalov, med njimi tudi tisti iz Avignona.

V Luksemburgu bo mariborski zbor prav tako v odlični družbi; tukaj so Akram Khan Company s predstavo Desh, Nederlands Dans Theater s koreografi Jiřijem Kyliánom, de Lightfootom in Johanom Ingerjem, Sasha Waltz z gosti v koreografskem koncertu, nastopila bo tudi Vlamska Opera z opero Falstaff, Opera Comique Paris prihaja s predstavo Cendrillon Julesa Masseneta, Praški Nacionalni Teater pa z L'Olimpiade Josefa Myslivečeka. V nadaljevanju čaka zbor Carmina Slovenica še gostovanje na Holland Festivalu v Amsterdamu in Kunstfestspiele Herrenhausen v Hannovru ter jeseni na International Festival Theatre Confrontations v Lublinu na Poljskem.

Baletniki polno zasedeni

Mariborski balet po vodstvom Edwarda Cluga je prav tako polno zaseden z nastopi v tujini. Njihova predstava Radio&Juliet je postala prava mednarodna uspešnica, saj so med drugim z njo gostovali že v Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Singapurju in Združenih državah Amerike, letos pa so prišla nova vabila. Komaj so se vrnili iz Sant Petersburga že so odpotovali v italijansko Cremono, sedaj pa imajo za seboj že prvi nastop na festivalu O Boticário na Dança v Braziliji.

V okviru brazilske turneje bodo plesalci - ob Edwardu Clugu še Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc ter Olesja Hartmann in Tijuana Križman Hudernik - nastopili v São Paulu, Riu de Janeiru in Curitibi. Predstavo, v kateri je Clug povezal klasično ljubezensko zgodbo z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead, so že predstavili v São Paulu v avditoriju Ibirapuera, ki ga je v petdesetih letih preteklega stoletja zasnoval znameniti arhitekt Oscar Niemeyer in katerega posebnost so vrata na zadnji strani odra, ki teater spremenijo v open air prizorišče.

Jutri bodo nastopili v Riu de Janeiru v gledališču Theatro Municipal. Ta velja za eno najlepših zgradb v Riu de Janeiru in enega njegovih sedmih čudes, dvorana je osrednje glasbeno prizorišče v Braziliji in eno najpomembnejših v celotni Južni Ameriki ter sprejme več kot dva tisoč obiskovalcev. Gostovanje na brazilskem plesnem festivalu, kjer se med drugimi predstavljajo še britanski plesni ansambel Hofesh Shechter s predstavo Political Mother, belgijski Peeping Tom s predstavo 32 rue Vandenbranden, Shen Wei Dance Arts z Rite of Spring in Folding ter nacionalni plesni ansambli Grupo de Rua, Mimulus in Quasar, bodo mariborski baletniki zaključili v Curitibi, kjer bodo nastopili v gledališču Teatro Guaira.