Marjanu Bevku v slovo

Danes ob 17. uri v veliki dvorani SNG Nova Gorica sodelavci in gledališki kolegi pripravljajo recital v spomin nedavno preminulega režiserja in profesorja.

Objavljeno
18. marec 2015 14.49
bmo*festival kluže
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Recital so pripravili nekdanji in sedanji dijaki dramsko-gledališkega oddelka Gimnazije Nova Gorica, kjer je Bevk poučeval dramsko igro, in njegovi nekdanji sodelavci in gledališki kolegi.

Marjan Bevk (19. 3. 1951-6. 3. 2015) je po študiju na ljubljanski AGRFT (diplomiral je leta 2007) med letoma 1979 in 1981 bil umetniški vodja SNG Nova Gorica, nato je osem let režiral v Vojvodini in v različnih poklicnih gledališčih v Srbiji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem, pa tudi v ljubiteljskem zamejskem Beneškem gledališču.

Po vrnitvi je deloval skoraj v vseh slovenskih gledališčih, po podatkih portala slovenskega gledališča Sigledal.org je podpisal skoraj trideset režij in več scenografij. Njegovo poučevanje na dramsko-gledališkem oddelku novogoriške gimnazije je bilo povezano z njegovo naklonjenostjo delu z mladimi, Bevk je z mladimi občasno režiral, predvsem komedije in dela za mladino, pa tudi lutkovne predstave in radijske igre.

Različni viri navajajo, da je Bevk sodeloval je pri državnih prireditvah, bil je pobudnik in vodja vsakoletnega Kulturno-etnološkega tabora zamejskih otrok, ustanovitelj Kulturnega društva Čedermac, pobudnik in programski vodja Festivala Kluže ter predsednik društva TIGR.

Mnogim bo ostala v spominu njegova mednarodna gledališka predstava Pisma s fronte, ki jo je napisal na podlagi pisem iz prve svetovne vojne, kot koscenarist pa se je leta 2010 z Markom Bratušem podpisal pod celovečerni igrani film Črni bratje, ki temelji na istoimenski povesti njegovega očeta Franceta Bevka.

Marjan Bevk je pred štirimi leti prejel Srebrno plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti za uspešno kulturno udejstvovanje v Sloveniji in razvijanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu.