Ministrstvo za moralne sodbe?

Na zapis Zaslužkarji z Janezom Janšo in njihova gola resnica v Reporterju sta se odzvala Lev Kreft in Marcela Okretič.

Objavljeno
30. oktober 2012 12.59
 S. Pe., kultura
S. Pe., kultura

Pismo Zaslužkarji z Janezom Janšo in njihova gola resnica, ki ga je v 43. številki Reporterja objavil vodja­ službe za odnose z javnostjo na MIZKŠ Bojan Brezigar, je doživelo pisni odziv predsednika sveta Maske Leva Krefta in namestnice direktorja Aksiome Marcele Okretič.

Kot smo poročali 26. oktobra, je tiskovni predstavnik ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) v Reporterju korektno seznanil javnost, da sta bila zavoda Maska in Aksioma v skladu z veljavnimi pravili sprejeta v programsko sofinanciranje po večletnem programskem razpisu za obdobje 2010–2013 ter da veljavna zakonodaja ministru »ne omogoča pravne podlage za diskrecijsko odločanje« ali »izločanje projektov po njegovi volji«. Obenem je izrazil kritično stališče odločevalcev do nje, zaradi česar »ministrstvo pripravlja ustrezne spremembe«. Na MIZKŠ namreč mislijo, »da je načrtno podeljevanje javnih sredstev za projekte, ki podpihujejo politični posmeh in sovraštvo in diskreditirajo posameznika, neumestno«.

Podpisnika izjave v imenu zavodov Maska in Aksioma ob omembi projektov, »ki podpihujejo politični posmeh in sovraštvo in diskreditirajo posameznika«, sprašujeta, »katere projekte konkretno mislite?« Ter nadaljujeta: »Če ima predstavnik MIZKŠ v mislih film Jaz sem Janez Janša, na osnovi česa prihaja do takšnih ugotovitev? Ali na MIZKŠ obstaja komisija, ki se ukvarja z moralnimi kvalifikacijami umetniških del, pa javnost tega ne ve?«

Protestno gesto Vuka Ćosića, ki je 10. oktobra v Projektnem prostoru Aksiome pod naslovom Samostojna razstava predstavil popolnoma prazno galerijo in ministra Žigo Turka navedel kot soavtorja razstave, naj bi bilo po interpretaciji pravne službe MIZKŠ »mogoče razumeti kot poskus podkupovanja ministra«.

Predstavnika Maske in Aksiome­ pojasnjujeta, da so avtorjevo »simbolično gesto narekovale konkretne posledice, ki jih je občutil umetnik pri izvajanju svojega dela zaradi neupravičene zamude pri izplačilu sredstev ministrstva, namenjenih programu zavoda Aksioma«.

Ćosićeva Samostojna razstava je »kreativen odgovor na neizpolnjevanje s pogodbo dogovorjenih obveznosti, neodzivnost na večkratno povpraševanje in različno obravnavanje zavoda Aksioma glede na vse ostale nevladne organizacije (razen Maske), ki so podpisnice štiriletne programske pogodbe za obdobje 2010–2013«.

Lev Kreft in Marcela Okretič posebej poudarjata, da je umetnikova gesta »javni protest« in ne »poskus podkupovanja ministra« ter da umetnik in producent pri izvedbi te pobude nista porabila nobenih javnih sredstev. Samostojna razstava tudi ni del programa Aksioma 2012, kot je bil prijavljen in usklajen z MIZKŠ.