Mladinsko v Omsku: padanje v nezavest in nagrada za pogum

Žirija festivala v Omsku je Mladinsko gledališče nagradila s »posebno nagrado za pogum pri razvoju političnega gledališča«.

Objavljeno
05. junij 2013 16.58
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Ruski teatrologi in kritiki, zbrani v žiriji mednarodnega festivala Mlado gledališče v Omsku, so včeraj predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića dodelili »Posebno nagrado za pogum pri razvoju političnega gledališča«. To je zanimiv razplet po burni reakciji publike, ki je množično zapuščala predstavo, o čemer smo poročali.

Predstava, ki v Omsku zaključuje 20. gostovanje na mednarodnih festivalih v Evropi in Ameriki, je v Rusiji sprožila številne diskusije o (ne)moči ruskega političnega gledališče ter aktualnosti slovenske predstave.

Ruska kritičarka in glavna urednica Peterburške gledališke revije (Петербургский театральный журнал) je v članku z naslovom Ubi, ubi Slovana, med drugim zapisala:

Vroči balkanski fantje, ki so se na začetku predstave slekli skoraj »do nazga«, potem pa rekli bobu bob, in to do konca, brez laži razodeli vse rane in nesreče sodobnega sveta ter pokazali bistvo našega časa brez vrednot in tudi srž svojega poklica - ko je vse naprodaj, ter tako razburili nepripravljeno občinstvo v večernih toaletah pa tudi med gledalci navzoče predstavnike lokalne oblasti, da sem morala o tej predstavi tukaj takoj spregovoriti.

No, morali so priti »hej Slovani« in ruskemu gledalcu povedati o svoji slovenski tragediji: češ sediš tukaj, misliš, da bi rajši gledal svojega Dostojevskega in da te to, kar govorijo na odru, čisto nič ne zadeva? Fuck! Ni res! Pri tej grozi, ki se je dogajala na Balkanu, ima prste vmes tudi Rusija, ker je dala zatočišče srbskim vojnim zločincem, sploh pa je postala deponija za zbiranje raznih idiotov z vsega sveta, vključno z Depardieujem! Tukaj je lani umrlo 1.055 gastarbajterjev iz Tadžikistana. Za majhno plačilo gradijo olimpijske objekte, denar za to pa se steka k skorumpiranim pravoslavnim politikom.

»Zdaj boste ostali tu še štiri ure in noben ne bo šel ven, dokler ne začnete razmišljat!«

Zraven mene, stisnjena od groze v svojem naslanjaču, je sedela dama, očitno uradnica, ki je po mobilnemu telefonu začela takoj klicati organizatorje festivala: »Koga ste nam pripeljali?! Zakaj to potrebujemo v Omsku? Davkoplačevalski denar ...«

To, kar so nam pokazali Slovenci, je bila prava predstava - do zadnjega gledalca. Vse navzoče so tolkli direktno po glavi, vse po vrsti. Ampak po prizoru »golih penisov« je dvorano zapustilo veliko manj ljudi kot po besedilu o omskem županu, ki je dopustil dokončno onesnaženje rek Irtiš in Ob ... Ti slovenski fantje so iz dvorane dobesedno pregnali vse tiste, ki niso bili pripravljeni poslušati njihove surove debate.