Deloskop izpostavlja: Naj bo konec lep

Mini teater na Križevniški 1, Ljubljana. Premiera nocoj ob 20. uri.

Objavljeno
02. november 2017 16.45
V. U.
V. U.

Intervjuji z materjo, ki jih je prekinila njena smrt, časopisne objave, elektronska in telefonska sporočila, transkripcije pogovorov, videov in kratkih dialogov z očetom. Vse to sestavlja dramsko besedilo Naj bo konec lep Mohameda El Khatiba, francoskega pisatelja, režiserja in performerja maroških korenin, ki dramo sooča z drugimi mediji, kot so film, video, instalacija in časopisje.

Velja za odkritje francoskega novega gledališča. Uspeh je doživel na festivalu v Avignonu in prodrl na pariški Festival d’automne, besedilo Naj bo konec lep – v izvirniku Finir en beauté – iz leta 2015 pa mu je lani prineslo francosko veliko nagrado za dramatiko (grand prix de littérature dramatique).

Označujejo ga za ganljivo avtobiografsko pripoved, na trenutke bolečo, pogosto zelo zabavno, v njem pa se prefinjeno prepletata osebno in univerzalno. Na tukajšnjih odrih bo krstno zaživelo v koprodukciji, v kateri so se povezali Mini teater, MG Ptuj in Novo kazalište iz Zagreba. Prevedla ga je Suzana Koncut, režiral Ivica Buljan, v predstavi igra Robert Waltl. Premiera na Ptuju je bila v torek, danes ob 20. uri sledi še ljubljanska v Mini teatru na Križevniški 1.