Odlične kritike Izdajalcu Mladinskega gledališča tudi na Mittelfestu

Italijanski kritiki so mednarodno uspešnico SMG postavili v vrh ponudbe letošnje izdaje festivala v Čedadu.

Objavljeno
31. julij 2014 16.50
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Projekt Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića se je znova potrdil kot mednarodni paradni konj Slovenskega mladinskega gledališča. Tokrat je galopiral na Mittelfestu onkraj naše zahodne meje, kjer je odprl gledališki programski segment tega pomembnega festivala v Čedadu.

Kot sporočajo iz SMG, je predstava požela izvrstne kritike najprej v lokalnih, potem pa še v dveh vodilnih nacionalnih italijanskih dnevnikih, ki sta predstavo uvrstila v sam vrh festivalskih dogodkov.

Kritik Mario Brandolin je v časopisu Il Messagero Veneto v članku, podnaslovljenem Uspeh Izdajalca in Mladinskega v Čedadu, med drugim zapisal: »Nenavadna predstava Mladinskega govori o kulturnem in moralnem vzdušju, kar je znak, in to namerno provokativen, vitalnosti, ne resignacije. In v teh časih je to veliko!«

Njegova rimska kolegica Anna Bandettini, kritičarka osrednjega italijanskega dnevnika La Repubblica, pa je izpostavila: »Na praznem odru se sijajni igralci Mladinskega (igrajo, pojejo, igrajo glasbo) predstavijo kot to, kar so: igralci v gledališču, ki svojo lastno zgodbo prepletejo z zgodbo Balkana, od Titove smrti pa do zdaj, dokler spet ne vzniknejo ne vedno ozaveščene nekdanje razlike, nezaupanja, konflikti in stari etnični stereotipi.

Pogosto prevlada grotesken ton, jezik je neposreden, toda v tej dobri predstavi, ki upravičeno nima zaključka, je tudi veliko grenkobe. Po drugi strani je misel, da so nacionalnost, domovina, jezik rezultat kompleksnejših odnosov, kot se zdi na prvi pogled, spomin, ki sega onkraj sedanjosti, in tema, zaradi katere je čedajski Mittelfest od nekdaj zanimiv.«

Gianfranco Capitta pa je v Il Manifestu med največjimi dosežki festivala izpostavil prav našo predstavo ter zapisal: »Zelo lepa in privlačna je bila nedvomno predstava režiserja Oliverja Frljića, katere naslov izhaja iz zadnjega verza nacionalne himne nekdanje Jugoslavije. Ustvarjalcem je pri gradnji mozaika uspelo obdržati rdečo nit, igralci in igralke občinstvu brez pretiravanja predočijo razočaranja in zamere, obup in zagrenjenosti, jezo in 'izgubo nedolžnosti'.

Igrajo in igrajo glasbo, plešejo in čustvujejo ter zadostijo pričakovanju gledalcev in v njih prebudijo izjemno radovednost, ki na festival Mittelfest kot institucijo vrača dialog v trenutku, ko se je ta zdel brezupno daleč. Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! tako povrne pomen dialogu med srednjeevropskimi deželami, dialogu, ki je (bil pred četrt stoletja) položen v same temelje tega festivala.«

Gostovanje Izdajalca v Čedadu je bilo sicer že 57. na mednarodnih odrih (v 20 državah), kar je med drugim potrdilo njegov status rekorderja, z njim pa se je SMG na odru Mittelfesta predstavilo že dvanajstič.