Senzorium: Mala tovarna upanja

Vonj v vlogi dramskega teksta ali izkušnje vsak torek v MGLC.

Objavljeno
12. junij 2013 17.00
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

»Vonj je najbolj spregledana dimenzija človeškega percepiranja sveta, še posebej v umetnosti, a hkrati zelo močna pot do naših čustev, spominov in nezavednega. Kot je vonj esenca cvetlice, je v senzorialnem gledališču vonj esenca prizora, njegova duša, duh, koda«, je povedala Barbara Pia Jenič, avtorica predstave Le Petit Fabrique de Esperanza (Mala tovarna upanja) in direktorica gledališča Senzorium. Pri svojem zadnjem projektu Jeničeva daje prednost vonjem in jih postavlja v vlogo dramskega teksta ali izkušnje.

Predstava, ki je francosko premiero doživela maja v Rennesu, je zasnovana pod okriljem Zavoda Senzorium, ki nudi prostor za senzorialno gledališko poetiko, ki vključuje vse čute kot most med akterjem in obiskovalcem. Projekt Le Petit Fabrique de Esperanza je nastal v sodelovanju s partnerskimi gledališči Théâtre à L'envers v Franciji in Lis Lab v Italiji.

Posamezni gledališki prizori, ki so nastali iz »poslušanja« vonjev bodo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC), ob torkih v juniju, ob 20. uri, spremljali zbrane grafike razstave grafik Produkcija 2012.

 

Pri predstavi sodelujejo Meta Černe, Jerica Majerhold Ostrovršnik, Vesna Vrabelj, Valentina Plaskan, Veronika Brinjšek, Barbara Pia Jenič.