Španska predstava leta? Pandurjev Somrak bogov

»Leta 2011 je bila Španija velikodušna z mano. Z vsako predstavo se počutim manj tujec in manj sam.«

Objavljeno
16. marec 2012 15.07
V. M., Sobotna priloga
V. M., Sobotna priloga
»Leta 2011 je bila Španija velikodušna z mano. S Somrakom bogov smo gostovali po vsej Španiji, prejel sem križec reda Isabelle Kastiljske... Z vsako predstavo se počutim manj tujec in manj sam,« je v zahvalnem govoru na 28. slovesni podelitvi nagrad v Bilbau rekel Tomaž Pandur.

Nagrade Ercilla de Bilbao, oziroma Teatro y Toros, kot jim rečejo Španci, podeljujejo izjemnim ustvarjalcem v gledališču in ustvarjalcem v druge vrste gledališču - corridi, torej matadorjem.

Nagrado za najboljšo gledališko igralko je za vlogo v 'La sonrisa Etrusca' dobila Julieta Serrano, gledališka in filmska legenda (med drugim je nastopila v Almodovarjevih Ženskah na robu živčnega zloma), ki je s Pandurjem prvič sodelovala v njegovi postavitvi Medeje v Meridi; za najboljšo moško vlogo v predstavi Elling pa filmski in gledališki igralec Carmelo Gómez za najboljšo moško vlogo v predstavi Elling.

Nagrado za najboljšo moško stransko vlogo je dobil igralec v Somraku bogov Emilio Gavira. Zaradi fizičnih predispozicij (Gavira je visok 100 centimetrov) pred Pandurjem ni imel prave priložnosti in pravega projekta, ki bi podprl njegov izjemni igralski talent, so povedali v obrazložitvi.

Posebno priznanje je dobil toreadorski zvezdnik Morante de la Puebla, podelili so tudi nagrade vzhajajočim umetnikov v bikoborbah, med drugim Davidu Mori.

»Te tradicionalne gledališke nagrade so čudovit spoj, ker je tako v gledališču kot v bikoborbi nemogoče lagati,« je povedal Tomaž Pandur. Tako kot gredo bikoborci na življenje in smrt, gre metaforično tudi igralec.«

Somrak obiskal tudi Marquez

17. marca lani je Pandurjev Somrak bogov po filmski predlogi cineasta Luchina Viscontija, doživel premiero v Valladolidu, potoval v Pamplono, julija gostoval v Križankah v sklopu festivala Ljubljana, se preselil v Barcelono in nato od 25. avgusta do 23. oktobra igral v madridskem kulturnem centru Matadero.

Zgodba o vzponu in padcu družine Von Essenbeck, ki izrisuje čas nacistične Nemčije, smrt etike in vrednot, »elito«, ki si dovoli vse, je imela dva meseca polne dvorane, na eni od madridskih ponovitev Somraka bogov lani naj bi bil nobelovec Gabriel Garcia Marquez.

Kakorkoli, Pandur je, glede na to, da je v Španiji še vedno tujec, da tamkajšnjim hišnim režiserjem predstavlja konkurenco, dobil še eno prestižno priznanje v nizu nagrad, ki se bo obrestovalo z gostovanjem predstave Vojna in mir (v koprodukciji z EPK Maribor in hrvaškim narodnim gledališčem HNK) leta 2013 v Bilbau in Madridu.