Sveti mož ob 90. obletnici Mileta Koruna

SNG Drama, Ljubljana, danes ob 18. uri.
Fotografija: Mile Korun. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Mile Korun. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V počastitev 90. obletnice Mileta Koruna bodo v ljubljanski Drami v sodelovanju z MGL nocoj ob 18. uri uprizorili njegovo dramsko delo Sveti mož. Lani krstno izvedena uprizoritev, v režiji Matjaža Zupančiča, je poleg predstave Svetovalec, uprizorjene v Mestnem gledališču ljubljanskem leta 2016, eno izmed dveh dramskih besedil, ki jih je Korun napisal v zadnjih letih in sta bili tudi uprizorjeni.

Sveti mož izhaja iz tradicije meščanske drame in prikazuje majhno, zaprto družbo, s stereotipnimi meščanskimi obredi, popolnoma izpraznjeno smisla in do kraja dezorientirano. Delova kritičarka Nika Arhar je zapisala, da je postmeščanski igrokaz predvsem igra jezika, zabavna koreografija replik in dialogov, ki se sicer popolnoma napaja pri današnji družbeni stvarnosti, a se od nje z vehementnim ludističnim zamahom tudi odcepi.

Mile Korun je sicer režiser, scenograf in profesor številnih generacij študentov na ljubljanski AGRFT, ki je opazno zaznamoval slovensko gledališče minulega stoletja. Njegovo gledališko kariero so zaznamovale uprizoritve številnih slovenskih avtorjev, med njimi pogosto dela Ivana Cankarja. Tako je Hlapce režiral kar petkrat, trikrat komedijo Za narodov blagor in Pohujšanje v dolini šentflorjanski, dvakrat pa se je lotil Lepe Vide.

Korunove predstave so bile vsaj na začetku modernistične, pozneje pa so ga nekateri označevali za fundamentalista. Bil je eden prvih reformatorjev slovenskega gledališča. Vztrajal je pri reformaciji in modernizaciji znotraj nacionalnih gledaliških hiš in kljub vabilom ni sodeloval pri eksperimentalnih gledališčih, kot je bil Oder 57. Za svoje uprizoritve slovenskih in svetovnih klasičnih dram je prejel pomembne gledališke nagrade in priznanja tako v Sloveniji kot na območju nekdanje Jugoslavije.

Komentarji: