Vodenje Comédie-Francaise bo prevzel Eric Ruf

Konec ugibanj, koga bo na ta prestižen položaj imenoval francoski predsednik Franocis Hollande.

Objavljeno
17. julij 2014 18.22
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Vodenje enega najstarejših in najbolj znamenitih gledališč, Comédie-Francaise, bo prevzel igralec, režiser in scenograf Eric Ruf, piše francoski časnik Le Monde. Tako se je v sredo končalo večtedensko ugibanje, koga bo za to prestižno mesto, ki je večkrat žrtev boja za vpliv, imenoval francoski predsednik Franocis Hollande.

Imenovanje predsednik opravi po posvetu z ministrom za kulturo in komunikacije – v tem primeru je bila to Aurelie Filippetti. Kot še piše Le Monde, je imel Hollande na mizi dve imeni – poleg Rufa še direktorja narodnega gledališča Pariz – La Colline Stephana Braunschweiga –, z odločitvijo za prvega pa ni ugodil želji svoje ministrice.

Ruf, ki je v Comédie-Francaise prišel leta 1993, bo na mestu generalnega direktorja zamenjal Muriel Mayette-Holtz, ki ji tako niso odobrili še tretjega mandata na čelu gledališča, ki ga je začela voditi leta 2006.

Ruf, ki je leta 1998 postal tudi član Comédie-Francaise, je leta 1997 ustanovil svojo gledališko skupino Edwyn, s katero je na oder postavil vrsto spektaklov.

Comédie-Francaise, ki jo je leta 1680 iz Molierove gledališke skupine ustanovil Ludvik XIV., je ena najstarejših in najbolj slovitih gledaliških ustanov na svetu. V treh stoletjih zgodovine je na svojem repertoarju oživela več kot 3000 iger okoli 800 klasičnih in sodobnih, francoskih ter tujih avtorjev. V gledališču dela več kot 400 ljudi, na glavnem odru Kraljeve palače v središču Pariza pa je vsak dan na vrsti druga predstava.