MGML med desetimi za nagrado Živa

Muzej in galerije mesta Ljubljane v izboru desetih muzejev iz slovanskih držav, ki se v St. Petersburgu potegujejo za nagrado Živa

Objavljeno
13. maj 2015 14.11
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Podelitev, ki bo letos v St. Petersburgu, organizira Forum slovanskih kultur in ministrstvo za kulturo Ruske federacije. V ožjem izboru je 10 muzejev iz slovanskih držav, ki jih je pred nominacijo obiskala mednarodna žirija, med njimi tudi Muzej in galerije mesta Ljubljane. Podelitev poteka na Državni univerzi za kulturo in umetnost.

Kot je pojasnil direktor MGML Blaž Peršin, »pomeni ta nominacija dokaz o uspešnosti našega dela, predvsem v luči razumevanja, kaj je sodoben muzej in galerija ter kaj pomeni družbena odgovornost, za katero se zavzemamo v naši instituciji. Poslanstvo MGML brez dvoma sloni na odprtosti do novih idej in pristopov, ki kreirajo pomen naše institucije v urbanem okolju, ki ga obravnavajo. Dokaz za to je poleg te nominacije tudi publika, ki se v veliki meri udeležuje vseh naših razstav,dogodkov. Nismo več samo muzej in galerija, temveč smo postali neke vrste kulturni center, mediator urbanega utripa našega mesta.«

Družbena odgovornost

Nagrada Živa je bila ustanovljena 2012, ime pa je dobila po slovanski boginj, ki predstavlja življenje, mladost, lepoto, vitalnost in plodnost. Posvečena je vlogi muzejev v sodobni družbi, ki so kompleksni in večplastni in dandanes presegajo tradicionalne veščine dokumentiranja, ohranjanja in predstavljanja zbirk javnosti. Sodobni muzeji imajo mnogo aktivnejšo vlogo, menijo ustanovitelji nagrade, v smislu družbene odgovornosti kot tudi vpliva na lokalno, regionalno in mednarodno sceno. Vse to pa je povezano s poslanstvom muzeja kot prostora srečevanja,diskutiranja in izmenjavanja idej. Gre tudi za precejšnjo pozornost na obiskovalce muzejev kot tudi na razvoj lastnih idej, ki odslikavajo specifično poslanstvo, ki ga ima vsak od teh muzejev.

Za nagrado kandidirajo vse vrste muzejev od znanstvenih, tehničnih do zgodovinskih, etnografskih, arhitekturnih, tistih, ki so že dolgo na prizorišču ali šele nedavno odprti, ki so na lokalni, regionalni ali državni ravni. Ključni kriteriji izbora so družbena odgovornost, ustvarjalnost, interpretacija, komunikacija, dobra uporaba virov, izobraževanje, konzerviranje in raziskovanje, trajnostnost v prihodnosti. 

Žirijo sestavljajo eksperti iz Evropske muzejske akademije in Foruma slovanskih kultur.