Poletje na Krasu se začne jutri

Mladifest s Poletnim kinom na Krasu - Najprej Ana desetnica pred Kosovelovim domom, nato poklon igralki Ivanki Mežan pred filmskim muzejem

Objavljeno
26. junij 2014 17.34
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Kdor bo hotel biti na tekočem z dogajanjem v Sežani in Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, bo moral na sezname prireditev in filmskih sporedov za julij in avgust pogledati skoraj vsak dan. Začenjajo se namreč Tkanine mesta, Ana desetnica, 20. Mladifest, vrata pa odpira tudi poletni kino.

Že jutri bodo ulična gledališča iz Slovenije in tujine ter Kraška pihalna godba in plesne skupine v okviru festivala Ana desetnica nastopile pred Kosovelovim domom Sežana, dogodek Tkanine mesta pa bo priložnost za predstavitev mladinskih organizaciji in ostalih mladinskih poletnih programov.

Jubilejni 20. Mladifest

4. julija se bo v amfiteatru Kosovelovega doma Sežana začel 20. festival Mladifest, ki ga organizirajo Klub študentov Sežana, Mladinski center Podlaga in Kosovelov dom Sežana. Filmski program v Sežani in v Divači pa se bo nadaljeval do konca avgusta.

Mladifest bodo odprli lanski evropski prvak v breakdancu Ivo Derman, Maestro sista'z, ki so ženski podmladek svetovno znane plesne skupine Mestro, ter IGLU Teater, improvizacijsko gledališče Ljubljana, z multimedijsko improvizirano predstavo, ki jo bodo uprizorili aktualni zmagovalci improlige Juš Milčinski, Vid Sodnik in Peter Frankl.

Sledilo bo pet glasbenih dogodkov: na koncertih bodo nastopili Pulvers z DJ Neano iz Velike Britanije, Lipov list in kultna Wkrwglca. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili skupinam, k so se predstavile tudi na lanskem in letošnjem festivalu INmusic: slovenski Zebra Dots in Your Gay Thoughts, hrvaški Gatuzo in Punčke, ki so nastopile kot predskupina zasedbi Queens of teh Stone Age v Križankah. Glavno ime bo Klemen Klemen z Dubzillo.

Na sporedu so tudi gledališka predstava Češpe na figi, pripovedovalski pravljični duet Vroča župa, 17. julija pa najprej multimedijsko predavanje o stripu, nato pa še večer animiranega filma Animateka po Animateki 2014 - 10 filmov za 10 let, na katerem bodo prikazani nagrajeni kratki filmi mladih ustvarjalcev.

Letos poklon Ivanki Mežan

Filmski program so skupaj oblikovali Kosovelov dom Sežana in Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači. Omenjeni program bo potekal v amfiteatru pri Kosovelovem domu, drugi del pa bo na ogled v divaškem muzeju. Prvi divaški dogodek, Poklon Ivanki Mežan, bo že 4. julija. Igralka in obiskovalci si bodo ogledali film Let mrtve ptice in prisluhnili predstavitvi knjižice Poklon Ivanki Mežan z besedili Amelie Kraigher, Vlada Škafarja in Matjaža Klopčiča.

Nato pa se bodo še vsak petek do 22. avgusta zvrstili filmi Babica gre na jug, V leru, Pod njenim oknom, Kajmak in marmelada, Outsider, Jebiga in Petelinji zajtrk.

Najmlajši se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic. Prvo julijsko soboto bodo izdelovali leteče zmaje, prvo soboto avgusta pa fotografske okvirje, skupaj po dve popoldanski uri, ustvarjali pa bodo iz odpadnih materialov.
Le še eno mesto izmed petnajstih pa je na voljo za avgustovsko petdnevno delavnico igranega filma za mlade, stare od 11 do 16 let. Ob mentorstvu Luksuz produkcije iz Krškega bodo mladi sami izdelali kratki igrani film in se preizkusili v vlogah različnih filmskih ustvarjalcev.

Mladi se bodo lahko udeležili kreativnih delavnic tudi v Sežani. Seznam obsega poslikavo rok s kano, izdelavo lesenega nakita, ročnih lutk, grafitov, delovala bo tudi cirkuška delavnica. Najmlajše bo obiskalo lutkovno gledališče, knjižne molje bo Kosovelova knjižnica povabila v bralnice in ustvarjalnice pod krošnjami.

To je le del programa, ki ga pripravljajo v Sežani in v Divači. Vsi dogodki so nanizani na sporedih, objavljenih na spletnih straneh organizatorjev.