Med 25 milijoni kock

V Lego hiši v Billundu na Danskem bo nocoj prespala izbrana družina s Škotske. Pravila bivanja zapovedujejo igranje.

Objavljeno
24. november 2017 17.19
Saša Bojc
Saša Bojc

Kaj bi zgradili, če bi imeli neomejeno količino lego kock, je bilo nagradno vprašanje natečaja nove Lego hiše v danskem mestecu Billund in nepremičninskega portala Airbnb, ki bosta avtorjem zmagovalnega odgovora, družini Woollacott s Škotske, nocoj uresničila obljubljeno nagrado – lahko bodo prespali v Lego hiši, obkroženi s kar 25 milijoni kock, in zgradili tisto, s čimer so med kar 24.000 prispelimi idejami prepričali žirijo natečaja. Za to sta bili s svojo ustvarjalnostjo in domišljijo zaslužni najmlajši članici, sedemletna Heather in štiriletna Izzy, ki je še posebno vznemirjena, saj bo jutri v Lego hiši praznovala svoj peti rojstni dan. Obe sta veliki ljubiteljici lego kock, gostovanja v novi danski atrakciji pa se zelo veselita tudi njuna starša Nick in Susan, ki sta povedala, da so bili vsi iz sebe, ko so prejeli klic iz Airbnb.

»Komaj čakam, da vas sprejmem v domovanju lego kock in preživim nekaj časa z vami med ustvarjanjem,« je spletno občestvo k sodelovanju nagovarjal današnji gostitelj Jamie Berard, oblikovalec Legovih modularnih stavb in arhitekturne serije, ki se na spletu predstavlja pod svojim Lego alteregom, figurico črnih skodranih las v modri opravi. Uradno vabilo je obljubljalo, da bo ta Legov mojstrski sestavljalec, ki je že kot otrok sanjal o službi pri Legu, se pozneje zares uvrstil med finaliste tekmovanja v sestavljanju modelov in se zatem pridružil Legovim oblikovalcem programa Creator, njihovo domišljijo izbrane družine spodbudil s sicer skrbno varovanimi Lego namigi in triki. Pridružil se jim bo tudi na današnjem kosilu, ki jim ga bosta postregla prijazna robota natakarja, toda jedačo in pijačo bosta servirala šele, ko si bodo naročilo sestavili iz kock. Glavna poslastica pa jih čaka, ko se bo hiša zaprla za javnost in bodo v njej ostali sami.

Tedaj se jim obeta Berardov voden ogled po sobanah nove Legove atrakcije, ki se je v rojstno mestece najslavnejših kock na svetu na mestu stare mestne hiše dvignila po sedmih letih gradnje in je sestavljena iz 21 belih (stavb) kock z barvitimi ravnimi strehami po načrtu danskega arhitekturnega in urbanističnega biroja Bjarke Ingels Group (BIG). Čeprav na zunaj ni videti, je v stavbo vgrajenih kar 1960 ton jekla, kar je skoraj tretjina Eifflovega stolpa.

 


Vabljeni tudi brezplačno

Stavba, ki ima na vrhu za piko na i povečano belo kocko, v kateri je galerija za razstave posebnih skulptur – trenutno v njej gostujejo velikanski dinozavri –, vključuje skupaj kar 12.000 kvadratnih metrov površin. V pritličju tudi meščane oziroma obiskovalce, ki niso kupili vstopnice (ta za odrasle in otroke, starejše od dveh let, stane skoraj 27 evrov), vabijo trgovina, dve restavraciji, kavarna in velikanska avla, prav tako javno dostopnih pa je vseh devet igralnih teras na razgibani strehi stavbe. V kleti je urejen nekakšen Lego muzej oziroma predstavljena zgodovinska zbirka najbolj ikoničnih 500 Legovih serij, pod drugih nadstropjih pa so razporejene še štiri velike igralnice, ki jih zaznamujejo štiri značilne Legove barve, pri čemer naj bi vsaka od njih učinkovala po svoje. Rdeča naj bi spodbujala ustvarjalne spretnosti, modra miselne, zelena socialne oziroma družabne, rumena pa čustvene, zatrjujejo. Med najrazličnejšimi skulpturami iz lego kock, ki jih je mogoče srečati v hiši, še posebno izstopa tista na stopnišču: 15-metrsko drevo ustvarjalnosti oziroma ena največjih Lego skulptur, kar so jih kdaj sestavili. V prostor se je dvignilo iz 6,3 milijona kock, za kar so sestavljavci porabili kar 24.350 ur.

 



Vse te prostore bo, kot že rečeno, v družbi Jamieja Berarda obiskala tudi škotska družina, za katero imajo v načrtu, da bodo lahko zrežirali svoj lastni lego film, sestavili robotske avtomobile in jih poslali na skakalnice, zasnovali mesta in še mnogo več. Naposled, ko bodo le dosegli cilj, se bodo srečali s svojim prenočiščem. Postelje so jim uredili v bazenih kock, tudi tistem pod šestmetrskim (mirujočim) slapom iz legic. Iz njih je sestavljeno tudi vse drugo v njihovem nocojšnjem »apartmaju«: od naslanjačev, svetilk, budilke, televizije, knjige, »kafetjere« in časopisa do celo domače ljubljenke – mačke. Toda preden se bodo potopili v svoje najbarvitejše sanje, bodo morali sestaviti svojo zmagovito zamisel, tisto, ki jih je ne nazadnje privedla do tega trenutka. S pomočjo Berardovih (strokovnih) izkušenj bodo pri tem lahko uporabili neomejeno število kock.

 


Jutri končno presenečenje

Seveda morajo med gostovanjem v Lego hiši upoštevati hišna pravila, ki zapovedujejo igranje, staršem priporočajo nošenje zaščitnih copat (da jih obvarujejo pred raztresenimi kockami) ter jim naročajo, da če bodo v spalnici kaj pogrešili, naj si tisto pač sestavijo. Opominjajo še, da je postelja tako udobna, da bodo morda zjutraj potrebovali odstranjevalec kock, in sporočajo, da če jim bo 25 milijonov kock premalo, v vhodni avli najdejo stroj, ki jih izdeluje. In če jim bo pri sestavljanju naključno (z)manjkala določena kocka, naj se vzdržijo skakanja v bazen z legicami, preden bodo odšli, pa naj za varnost poskrbijo tako, da jih nekaj vržejo na tla.

Jutri zjutraj po zajtrku in preden se bodo vrata hiše ponovno odprla za množice obiskovalcev, so jim obljubili še končno presenečenje. Vnaprej ga niso razkrili, toda zagotovili so, da bo družina pustila sledi v Lego hiši še dolgo po svojem odhodu, tako kot naj bi srečneže še dolgo greli spomini na noč, ki so jo preživeli tu.

Legu Group bo tako ostala odlična zgodba, ki bo gotovo žela trženjske uspehe in večala priljubljenost tako hiše kot kock, predvsem pa generirala željo, da bi se vodilni vsaj še kdaj odločili za podobno povabilo. Vsekakor so tudi to potezo izvedli skladno s filozofijo Lego hiše, da vse temelji na igri in ustvarjalnosti in da ne glede na to, kaj počneš v Lego hiši, je vse v nekem pogledu povezano z igranjem. •