Ai Weiwei in Joan Baez ambasadorja vesti Amnesty International

Nagrado podeljujejo posameznikom, ki so izkazali izjemno prizadevnost v boju za človekove pravice.

Objavljeno
22. maj 2015 19.16
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Sodobni kitajski umetnik Ai Weiwei in ameriška folk glasbenica Joan Baez sta prejela nagrado ambasador vesti Amnesty International. To podeljujejo posameznikom, ki so skozi svoje življenje in delo izkazali izjemno prizadevnost v boju za človekove pravice, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar Amnesty International Salil Shetty je dejal, da sta Ai Weiwei in Joan Baez v navdih tisočim aktivistom za človekove pravice, od Azije do ZDA in še dlje. Baezova, ki je večino življenja posvetila boju proti nasilju ter boju za uresničevanje državljanskih in človekovih pravic, se je včerajšnje podelitve nagrade v Berlinu tudi udeležila.

Podeljevalci nagrade so spomnili, da je Baezova korakala na shodih za človekove pravice skupaj z Martinom Luthrom Kingom, protestirala proti vojni v Vietnamu ter smrtni kazni, borila se je tudi za pravice migrantskih delavcev na kalifornijskih farmah ter za pravice gejev in lezbijk. Ob podelitvi je dejala: »Nenasilnost je osnova vsega, kar sem počela v življenju.«

Podelitve nagrade pa se ni udeležil Ai Weiwei, saj ne sme zapustiti Kitajske. Velikega aktivista je kitajska policija aprila 2011 aretirala na letališču v Pekingu, od koder je bil namenjen v Hongkong. Do njegove aretacije je prišlo med eno večjih kampanj kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. V priporu so ga zadržali 81 dni, junija 2011 pa so ga proti plačilu varščine izpustili. Medtem ko njegova dela razstavljajo po vsem svetu, sam ostaja v domovini pod strogim nadzorom.

»Ai Weiwei nas s svojimi deli opominja, da mora biti pravica vsakega posameznika do izražanja osebnega mnenja zaščitena – ne zgolj za dobro družbe, tudi za dobro umetnosti in človečnosti,« je dejal Shetty.